Ovulația

 

Ovulația

Ovulatia Ovulația este un fenomen foarte complex care apare la toate femeile în fiecare lună, din momentul apariției ciclului menstrual. De fapt, în termeni medicali, ovulația reprezintă un fenomen al ciclului reproductiv feminin, prin care ovarul eliberează ovulul ajuns la maturitate, iar acesta este împins prin trompa uterină și este pregătit pentru a fi fertilizat. Concret, ovulația este perioada de maximă fertilitate a femeii. Ovulația apare o singură dată în timpul unui ciclu menstrual, și atunci se poate produce fertilizarea, în cazul în care nu sunt folosite metode anticoncepționale precum pilulele contraceptive, prezervativul, steriletul (dispozitivul intrauterin), etc. Procesul ovulației este destul de ușor de identificat deoarece unele femei folosesc metoda calendarului pentru a se proteja de o posibilă sarcină, în vreme ce alte femei își doresc să devină mămici și profită la maxim de această perioadă. Desigur, există și cazuri în care femeile au un ciclu menstrual neregulat, iar ovulația este ceva mai greu de identificat, dar nu este imposibil.

 

Când are loc ovulația și cum o recunoaștem?

 Femeile au în general un ciclu menstrual de 28 de zile, iar ovulația are în general loc la aproximativ 14 zile după încetarea ciclului menstrual. Monitorizarea ovulației este o metodă excelentă de a favoriza instalarea sarcinii, sau, dimpotrivă, de a evita instalarea acesteia. Așa cum am menționat anterior, ovulația este perioada în care ovarul eliberează un ovul matur ce poate fi fecundat cu ajutorul spermatozoizilor. Ambele ovare conțin între trei sute și cinci sute de mii de ovule, însă unul singur se maturează în fiecare lună, care circulă în trompele uterine către uter. Iar dacă ovulul întâlnește în drumul său spre uter un spermatozoid, acesta va fi fecundat.

 De asemenea, este bine de știut că spermatozoizii pot rezista în corpul femeii până la cinci zile de la „eliberarea„ lor, așadar, dacă actul sexual are loc înainte de ovulație, spermatozoizii pot rezista și cinci zile în așteptarea ovulului pentru a-l fecunda, oriunde, în drumul acestuia între ovar și uter. Așadar, la un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, ovulația se instalează în cea de-a 14-a zi, dacă luăm în considerare prima zi a ciclului ca fiind prima zi de menstruație. Mai departe, la un ciclu menstrual regulat de 29 de zile, ovulația se instalează în cea de-a 15-a zi, dacă luăm în considerare prima zi a ciclului ca fiind prima zi de menstruație. De asemenea, ciclu menstrual regulat de 30 de zile, ovulația se instalează în cea de-a 14-a zi, dacă luăm în considerare prima zi a ciclului ca fiind prima zi de menstruație, și așa mai departe. Nu toate femeile pot avea un ciclu menstrual regulat, deoarece organismul femeii este diferit de la persoană la persoană.

 

Factori care influențează ovulația

Ovulatia 1  Ovulația este un fenomen cât se poate de natural, normal și firesc ce se produce în organismul femeilor, dar acesta este influențat de foarte mulți factori externi. Așadar, ciclul menstrual, ca și ovulația, este influențat de stres, oboseală, de diverse infecții sau de o alimentație insuficientă sau neadecvată. Iar cu cât ciclul menstrual este mai neregulat, cu atât este mai greu să stabilim data exactă a ovulației.

 

Simptome ale ovulației

 Dacă metoda calendarului dă greș sau nu ne este întotdeauna la îndemână, există alte metode de depistare a ovulației, așadar a perioadei fertile. Simptomele care însoțesc ovulația sunt din cele mai diverse, așadar pot apărea crampe și dureri abdominale chiar în ziua ovulației, modificări ale secrețiilor vaginale, schimbarea poziției cervixului, modificarea temperaturii bazale (astfel că după ovulație temperatura bazală a corpului crește cu 0.4 – 1 grade), sensibilitatea crescută a sânilor ( ca rezultat a modificărilor hormonale din perioada ovulației), creșterea apetitului sexual (îndeosebi în perioada fertilă a ovulației). Cea mai sigură metodă de depistare a ovulației este testul hormonal care se găsește sub formă de kit de diferite branduri și cu instrucțiuni de utilizare diferite, disponibil în farmacii. Identificarea perioadei fertile, a ovulației este deosebit de importantă pentru cuplurile care își doresc cu ardoare un bebeluș sau care, dimpotrivă, folosesc ca și metodă contraceptivă metoda calendarului și doresc să evite o potențială sarcină. Metoda de calcul a perioadei de ovulație este deosebit de importantă și relativ simplă, dar mai sunt și alte teste pe care le puteți efectua, precum și urmărirea secreției vaginale care este mai cremoasă, albă, consistentă, semn că vă aflați în preajma perioadei fertile.