Sifilisul

 

Sifilisul

Sifilisul Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte veche și foarte contagioasă. Sifilisul este cauzat de către bacteria treponema pallidum, și poate avea urmări grave în cazul în care nu este tratat corespunzător. Vă întrebați poate cât de des este întâlnit sifilisul în ziua de astăzi, în societatea modernă actuală, cu atâtea metode contraceptive disponibile. Ei bine, sifilisul este poate cea mai des întâlnită boală cu transmitere sexuală, o amenințare la sănătatea publică. Netratat, sifilisul poate cauza probleme de sănătate pe termen lung foarte grave precum afectarea creierului până la orbire, artrita... Sifilisul este încă o boală cu transmitere sexuală de actualitate din cauza ignoranței oamenilor, deoarece aceasta se ia prin contact sexual direct (anal, normal sau oral), și nu de pe scaunele toaletelor publice sau din sărut de exemplu. Este foarte important de menționat faptul că numărul de parteneri sexuali și metodele de protecție sunt factorii cei mai imporanți care stau la baza răspândirii acestei boli.

 

Cauzele sifilisului

 Sifilisul este cauzat de bacteria treponema pallidum, și boala poate fi contactată prin contact sexual direct, așa cum am menționat mai sus, prin contactul cu fluide infectate (secreții vaginale sau spermă) precum și prin contactul cu ulcerațiile provocate de infecție. Transmiterea sifilisului are la bază cauze medicale, dar și faptul că numărul de parteneri este unul foarte ridicat, iar metodele de protecție sunt inexistente. Prezervativul este cea mai eficientă cale de a opri răspândirea sifilisului. O altă metodă de transmitere a sifilisului este prin transfuzii cu sânge contaminat și la naștere, acesta purtând denumirea de sifilis congenital.

 

Simptomele sifilisului

În primă fază, la contactarea sifilisului, apar niște răni ce seamănă cu mușcăturile unor insecte, fiind dure și care nu dor absolut deloc. Aceste răni apar în zona genitală sau în zona gurii, după aproximativ trei săptămâni (între 10 și 90 de zile) de la contactul sexual în urma căruia ați contactat boala. În această fază, cu un sistem imunitar puternic, boala se poate vindeca de la sine, după șase săptămâni. După aceste șase săptămâni, dacă însă nu v-ați vindecat, apare sifilisul secundar, cea de-a doua fază a bolii. În această etapă pot apărea răni pe picioare, pe palme, iritații pe corp, negi în zona intimă, pete albe în interiorul gurii, febră și scădere în greutate. Atunci când nu este tratată această infecție poate progresa către stadiul sever ce poate duce la afectarea creierului și sistemului nervos (până la paralizie, demență, orbire, impotanță), apariția bolilor de inimă și chiar deces. Dacă aveți aceste simptome, trebuie să vă prezentați la medic de urgență ce vă va îndruma să faceți un test de sânge în urma căruia veți depista sifilisul.

 

Tratarea sifilisului

 sifilisul 1Sifilisul este una din bolile cu transmitere sexuală ce pot fi ușor tratate. Pentru persoanele ce suferă de sifilis de mai puțin de un an, este suficientă o singură doză de penicilină, însă, pentru cei alergici la acest medicament, există antibiotice ce ajută la eliminarea bolii. Dacă suferiți de sifilis de o perioadă mai lungă de un an, sunt necesare mai multe doze de penicilină. Trebuie să consultați de urgență medicul pentru a vă prescrie un tratament adecvat stării dumneavoastră de sănătate. De asemenea, pe toată durata tratamentului și a infecției, este obligatoriu ca persoanele ce suferă de sifilis să fie abstinenți din punct de vedere sexual. În cazul femeilor însărcinate care suferă de sifilis, acestea trebuie să trateze totul cu mare seriozitate pentru că poate apărea sifilisul congenital, transmis fătului încă din sarcină, și riscurile sunt foarte mari incluzând pierderea sarcinii, aducerea pe lume a unui copil mort, bebelușul poate deceda fără asistență și tratament imediat sau poate rîmâne cu sechele și probleme de sănătate.

 

Prevenirea sifilisului

 Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală foarte ușor de prevenit dacă sunt respectate niște reguli de bază precum folosirea prezervativului la absolut fiecare contact sexual, limitarea numărului de parteneri sexuali și evitarea întreținerii de relații sexuale cu persoane pe care le bănuiți că au sifilis. Protejați-vă pe dumneavoastră și pe cei din jur. Folosiți metode de contracepție, precum prezervativul când este vorba de un partener sexual nou. Consultați medicul dacă bănuiți că ați contactat această boală sau dacă prezentați simptome. De asemenea, medicul vă poate oferi și informații referitoare la contracepție și la un stil de viață sănătos din punct de vedere sexual.