Gonoreea

 

Gonoreea – cauze, simptome, tratament, prevenire

Gonoreea Gonoreea este a doua infecţie transmisă pe cale sexuală, dupa Chlamydia. Gonoreea este cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Gonoreea aduce cu sine o infecţie a mucoasei vaginului, a colului uterin, a rectului, a gâtului şi a ochilor. Persoanele care nu folosesc prezervativul sau cele care îşi schimbă des partenerul sunt afectate mai uşor de această infecţie.

 

Gonoreea - cauze

 Gonoreea este transmisă în proportie de 90% pe cale sexuală. În unele cazuri, gonoreea poate fi luată prin intermediul fluidelor contaminate. Relaţiile sexuale genitale provoacă apariţia gonoreei la nivelul organelor genitale. Relaţiile sexuale anale transmit gonoreea în rect. Relaţiile sexuale orale provoacă gonoreea gâtului.

 

Gonoreea - simptome şi complicaţii

 Gonoreea provoacă simptome atât la bărbaţi cât şi la femei. La bărbat, aceasta apare la aproximativ 2-14 zile de la infectare sau chiar câteva luni mai târziu. Persoana afectată urinează în mod frecvent. Urinarea provoacă o senzaţie de arsură intensă. Se întamplă adesea ca orificiul penisului să fie rosu şi umflat.

 

 În general, femeile nu prezintă niciun simptom, doar dacă apar complicaţii. Unele femei simt o durere în timpul urinării. Unele pot constata apariţia unor scurgeri vaginale care provin de fapt din colul uterin. Scurgerile sunt în general de culoare gălbuie sau verzuie, pot chiar să conţină sânge. Mirosul acestora este adesea neplăcut. În majoritatea dintre cazuri, scurgerile vaginale sunt considerate infecţii vaginale. De aceea, acestea sunt tratate după ureche, cu ajutorul medicamentelor antifungice. Deoarece scurgerile vaginale reprezintă simptomul unui număr destul de mare de boli este mai bine să ceri sfatul unui medic înainte de administrarea oricărui tratament.

 La femei, gonoreea apare în general la 7-12 zile de la infectare. Dacă nu este tratată, gonoreea poate progresa în uter şi să afecteze alte organe pelviene. Poate apărea o salpingită sau infertilitate.

 

Gonoreea - tratament şi prevenire

 Gonoreea se poate trata cu ajutorul antibioticelor. Diferitele tratamente împotriva gonoreei constau în administrarea unei singure injecţii sau a unui singur comprimat. De obicei, o singură doza de Ceftiaxtron sau Cefixima luată împreună cu Azitromicină este folosită pentru tratarea gonoreei. Uneori, simptomele persistă o anumită perioadă de timp după tratament.

  Gonoreea se depistează în urma unor teste de laborator. Se ia o probă din colul uterin, anus, gât sau uretră. Sunt nişte teste care includ proba de urină. De obicei, gonoreea şi Chlamydia apar în acelaşi timp. De aceea, este posibil să primeşti tratament şi pentru Chlamydia, o altă boală cu transmitere sexuală destul de răspândită.