The Giver - Darul lui Jonas

 

Filmul The Giver - Darul lui Jonas este captivant și te emoționează până la lacrimi

the giver darul lui jonas

 Totul pare perfect. O lume în care aparent toată lumea este fericită și mulțumită de ceea ce trăiește și face. Toți sunt însă controlați și fiecare pas a lor este monitorizat. Copii sunt născuţi toţi la Născătoare, un loc unde vin pe lume în mod artificial şi apoi sunt repartizați în mod aleator la oameni care să aibă grijă de ei. Ei nu ştiu ce este zăpadă, strălucirea soarelui, frumuseţea vieţii, necazurile, problemele cotidiene, nunta şi relaţiile amoroase, dansul, cântecul, războiul, magia sentimentelor.

 

Lumea unde nu există emoţii

 În această lume nu există emoții. Nimeni nu știe ce înseamnă frica, iubirea, pasiunea, fericirea. Toţi îşi trăiesc viaţa într-o rutină clasică, pe pilot automat, fiecare dintre ei mergând la culcare şi mâncând deodată, la ore programate. O lume în care nu există răul sau cel puţin aşa consideră ei. Din păcate nici culorile nu există. Totul este gri şi lipsit de frumuseţe şi sens. Toţi ştiu ce au de făcut, pe baza aptitudinilor la care sunt supuşi de-a lungul anilor.

 

Darul lui Jonas

 Jonas abia a împlinit 18 ani şi va fi trimis să facă ceea ce îi se potriveşte. Ar fi interesant dacă s-ar întâmpla asta şi în lumea noastră. Fiecare om să facă meseria care îi se potriveşte nu cea unde câştiga cei mai mulţi bani. El însă este lăsat ultimul, pentru că are un mare dar, va primi memoria tuturor amintirilor din trecut.

 

Amintirile trecutului

 Acest dar este foarte frumos dar şi greu de urmat. El primește de la cel care a fost în trecut ales să fie „dăruitorul” amintiri despre iubire, război, frumuseţe, bucurie, fericire şi toate emoțiile pe care cei din societate le-au făcut dispărute. Începe să vadă colorat şi să simtă emoțiile iubirii. Ce poate fi mai frumos decât asta? În acel moment însă realizează că a trăit într-o mare minciună şi este decis să redea oamenilor frumusețea vieții în ciuda oamenilor bătrâni care conduc aceea lume. Dacă Jonas reușește sau nu să facă asta puteți afla vizionând filmul.

 

O lume ciudată dar frumoasă

 Peisajul este într-adevăr fascinant, casele de locuit par desprinse din proiectul Venus, creat de către Jaque Fresco. Totuși lumea este prea controlată, fiecare pas pe care îl faci este monitorizat, nu ai voie să simţi iubirea, practic eşti un robot. Cine ar dori să trăiască o astfel de viaţă? În plus când cineva era omorât ei spuneau că fac un bine şi că de fapt nu moare nimeni. Dar copii care nu întruneau condiţiile lor erau pierduţi. La ei pierdut însemna mort. Le făcea câte o injecţie şi gata cu viața. Şi ei spuneau că această viaţă este frumoasă. Pentru că oamenii nu ştiu să aleagă corect. Poate că există o fărâmă de adevăr dar viaţa în sine este frumoasă când o trăieşti în iubire şi bucurie.

 

The Giver - Darul lui Jonas este un roman ecranizat

 The Giver - Darul lui Jonas este de fapt un roman pe care americanii l-au ecranizat. Scris de către Lois Lowri în anul 1993 şi abia acum apărut pe marile ecrane. Cartea este trecută la categoria young adults adică ficţiune adulţii tineri. Regizorul este Phillip Noyce, un australian care a mai regizat şi filmul Colecţionarul oaselor (bone colector), film în a cărui distribuţie se regăsesc Denzel Washington şi Angelina Jolie. Din distribuţia filmului „Darul lui Jonas” (the Giver) fac parte: Jonas- Brenton Thwaites (Maleficient, The Signal, Blue Lagoon: The Awakening), mama – Katie Holmes (Batman Begins), Fiona – Odeya Rush (Viaţa stranie a lui Timothy Green), Bătrâna Şefă – Meryl Streep (Orele, Diavolul poarta Prada etc), Dăruitorul – Jeff Bridges (Tron: Legacy, Iron Man etc).

 

The Giver - Darul lui Jonas, puncte în plus, puncte în minus

 Filmul este excepțional, mi-a plăcut enorm de mult. Toată această poveste te captează şi te captivează de la început până la sfârşit. Mesajul filmului este acela de a ştii ceea ce alegi. Când cunoști adevărul nu îl lăsa ci dă-l mai departe. Asta a făcut şi dăruitorul a dat tot adevărul şi toate amintirile pământului lui Jonas. Este ideal ca atunci când ştii ceva să dai mai departe şi să nu ţii doar pentru tine. Cine doreşte te poate urma, cine nu, este liber să aleagă informaţiile pe care le doreşte. Ce mi-a plăcut a fost că toată povestea nu a plictisit, jocul actorilor a fost bun iar personajele au fost dezvăluite pe parcursul filmului. A avut un minus însă, a lipsit partea de acțiune mai intensă. Deci, cine se aşteaptă să vadă un film cu multă acţiune, nu alege filmul potrivit. Mai degrabă este descrisă lumea şi dobândirea amintirilor care îi fac pe oameni să aibă un suflet şi să simtă iubirea, bucuria, tristeţea, furia. Au fost foarte amuzante momentele în care ei povesteau ceva şi spuneau: „precizează limbajul”, pentru ca neavând sentimente nu puteai să vorbeşti prea profund, din suflet. Mai erau şi momente când cineva care greşea îşi cerea scuze iar cel de lângă el îi spunea: „scuzele îţi sunt acceptate”.

 

The Giver - Darul lui Jonas merită vizionat

 Dacă încă nu ai fost la cinema să vizionezi filmul The Giver - Darul lui Jonas, ar fi o idee bună să mergi cât încă mai rulează pe marile ecrane. Orașele în care poţi să-l mai vizionezi sunt: Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanța, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara, Oradea, Ploieşti, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Arad, Brăila, Bacău, Botoşani. În România încasările au fost de 112.476 dolari. De asemenea mai puteţi să cumpăraţi şi cartea dacă doriţi să citiți povestea originală scrisa de Lois Lowry, o găsiţi şi aici.

IMDB: The Giver - Darul lui Jonas

Trailer