Pâine cu maia naturală și măsline

 

Pâinea cu maia nu îngreunează digestia

Pâine cu maia naturală și măsline După ce-am descoperit pâinea cu maia naturală, am renunțat la pâinea din comerț. Diferența a fost uriașă și să vă explic de ce. Ce face maiaua? Care este rolul ei? De ce am înlocuit drojdia de bere? Maiaua este un produs fermentat din făină și apă. Bacteriile din maia reușesc să distrugă acidul fitic din cereale care cauzează pierderea mineralelor din organism și produce balonarea. Maiaua reușește să transforme glutenul și să aibă un indice glicemic scăzut. Practic, după coacere, bacteriile din pâinea dospită lucrează încontinuu. Pâinea chiar dacă este învechită după 3 zile, se menține foarte bine, reușind să-și păstreze aroma. De când consum pâine cu maia naturală, mănânc mai puține felii și nu mai simt îngreunată digestia. Încercați, este simplu și sănătos!


Ingrediente:
- 250 gr făină albă 
- 250 gr făină integrală 
- 150 gr de maia naturală
- 1 linguriţă de sare marină
- 300 ml apă călduţă
- 50 gr măsline naturale fără sâmburi
- seminţe de floarea soarelui, de dovleac, de susan, de in, chimen

Mod de preparare :
  Seara, maiaua păstrată de la alt aluat se pune într-un castron, se adaugă 90 gr făină albă, 90ml apă călduţă şi se amestecă bine până devine ca o smântână groasă. Se acoperă cu o folie de plastic şi se lasă până a doua zi, la loc cald. Dimineaţa, maiaua trebuie să-și mărească volum, să crească ca maiaua din drojdie de bere, fiind plină de bacterii benefice care face pâinea să crească uşor.
  Dimineaţa, pregătim restul de făină, adăugăm maiaua şi apa călduţă (se adaugă treptat). Frământăm bine aluatul şi înainte de a adăuga sarea , măslinele şi seminţele, punem deoparte puţin aluat pentru pâinea următoare,pe care o vom ține într-un borcan la frigider.
 Apoi adăugăm măslinele tăiate mărunt, sarea şi seminţele și busuiocul. Începem să frământăm aluatul, cam 15 minute, după care se acoperă cu un șervet și se lasă la dospit, de preferat la căldură.
  După aproximativ o oră, aluatul se întinde şi se împachetează sau se frământă uşor pentru ca pâinea să iasă pufoasă! Se repetă operațiunea după încă o oră. După cele 2 ore de dospire se frământă din nou, se dă o formă și se pune într-o tavă dreptunghiulară. Aluatul de pâine se mai lasă la crescut, cam o oră, tot la căldură și acoperită cu șervet. Se bagă în cuptorul încins la 220 grade celsius timp de 45 – 50 minute. Se încearcă cu o scobitoare și dacă nu s-a lipit aluatul se scoate din cuptor. Se lasă la răcit pe o parte, cam 20 minute apoi se învelește cu un ștergar din bumbac ca să nu se usuce. Pâinea se poate ține o săptămână la frigider. Este delicioasă și sățioasă. Vă recomand cu mare drag! Poftă bună!

Categorie: