Iaurtul Grecesc în bucătărie

 

Ce poți face cu iaurtul grecesc în bucătărie?

iaurtul grecesc in bucatarie

 Iaurtul grecesc, un iaurt cremos și dulce, ce are el atât de particular și oare ce se poate găti cu el? Iată câteva explicații și câteva idei de rețete pentru a iubi și mai mult iaurtul grecesc.

 Iaurtul grecesc era la origine un iaurt preparat cu lapte de oaie. Elaborat pornindu-se de la fermenți mai particulari, acesta era lăsat la strecurat destul de mult timp, de unde și gustul său particular, un concentrat de savori care îi conferea și o textură mai speciala, atât fermă cât și fondantă.

 Iaurtul grecesc se poate elabora și pornind de la laptele de vacă, dar poate fi și un iaurt îmbogățit cu smântână care îi conferă moliciunea și gustul său atât de tipic.

 Iată însă cum te mai poți delecta cu el.

 

În versiuni sărate

 - În celebrul deja sos tzatziki – 150 de grame de castraveți răzuiți cu un iaurt dar și multă mentă și usturoi. Îl poți face și cu ridichi pentru a schimba puțin savorile.

 - În felurile de mâncare mai picante pentru a stinge puțin focul poți amesteca un iaurt grecesc cu doi morcovi răzuiți, cu coriandru fresh, cu chimion, cu ardei iute și cu lămâie verde.

  - Într-un sos lejer și dens ca și o maioneză, dar mai lejeră, perfect pentru batoanele de legume sau pentru a garnisi sandvișurile. Trebuie să amesteci 2 linguri de muștar cu sare, cu un iaurt și cu țibuletă.

 - Iaurtul grecesc se mai poate folosi în locul uleiului de măsline pentru un caviar de legume mai light sau pentru humus.

 - Se mai poate folosi și în supele cremă în locul smântânii pentru a sublima o supă de avocado, de castraveți sau de ardei.

 - Mai poți marina cu el carnea de miel, de porc sau de pui. Carnea va fi astfel mai parfumată și mai fragedă. Este deci ideal pentru frigărui, grătare sau pentru carnea la cuptor.

 

În preparatele dulci

 - Folosit în prăjiturile cu iaurt, iaurtul grecesc va veni cu o versiune XL extrem de savuroasă.

 - Se mai poate folosi și pentru aluaturile de prăjituri sau tarte, mai ales pentru ele cu fructe roșii și va veni cu o textură perfectă.

 - Poți prepara un iaurt glasat, amestecând pur și simplu iaurtul cu fructe și puțin zahăr.

 - În milk-shake, la fel ca și un iaurt tradițional dar și pur și simplu alături de felii de fructe.

  Dar iubitorii de iaurt grecesc îți vor spune că iaurtul grecesc este mai delicios cu miere, cu muguri de pin și cu nuci. De încercat.

Categorie: