Cum sa reduci consumul de sare

 

Alimente fără sare – trucuri pentru a găti cu gust

cum sa reduci consumul de sare

 Cel mai bine ar fi să încerci să reduci consumul de sare, fie preventiv, fie la indicațiile medicului. Dar asta nu înseamnă că trebuie să uiți complet de gustul sării. Este cam imposibil să o înlături de tot. Dar poți adopta însă unele reflexe simple pentru a veni extrem de ușor cu mai mult gust pentru toate felurile tale de mâncare.

 

Folosește condimente

 Sarea este cea care pune gustul preparatelor în valoare, știi bine asta. Dar pentru a sublima gustul legumelor și al peștelui, poți apela la numeroase ierburi aromatice și mirodenii care îți sunt la îndemână. Vei reuși astfel să scapi de gustul fad al preparatelor fără sare.

 

Trebuie să variezi modurile de preparare

 Pentru a veni cu mai multă textură pentru carnea ta sau pentru peștele tău trebuie prepari alimentele la foc încet și să te folosești de o baie de apă caldă la sfârșitul preparării. Fără să le sărezi. Alimentele vor fi la fel de savuroase. Chiar și carnea de pasăre preparată la cuptor.

 

Folosește-te de sos       

 Trebuie să prepari cele mai delicioase sosuri pe bază de roșii, de smântână, de ardei iute, ceapă care te vor face să uiți de gustul de sare.

 

Gătește cât mai gurmand

 Decât să folosești sare grunjoasă în apa de fierbere a pastelor, a orezului sau a cartofilor, mai bine aromatizezi apa cu dafin, cimbru, rozmarin, ceapă, lămâiță sau ghimbir sau chiar lămâie. Nimic nu este interzis.

 

Alege produsele de sezon

 Produsele de sezon au un gust foarte bogat și în consecință absența sării nu se va mai face atât de tare remarcată.

 

Prepară cele mai delicioase uleiuri parfumate

 Să prepari un ulei parfumat la tine acasă nu este atât de complicat. Poți aromatiza uleiul de măsline cu usturoi, cu tarhon, cu coajă de lămâie verde, cu roșii confiate, ghimbir, chimion, busuioc sau alte condimente și trebuie să îl lași la macerat. Îl poți folosi la salate, la paste, în marinată sau pentru a prepara peștele sau carnea pentru a veni cu mai mult gust.

 

Trebuie să te gândești și la untul aromatizat

 Ar fi păcat să te privezi de untul aromatizat. Untul dulce este delicios parfumat cu mirodenii, cu coji de citrice, cu ardei iute, cu țibuletă sau cu eșalotă. Îl poți servi alături de pește, de carnea la grătar, dar și de legumele crocante.

 Absența sării nu va fi decât o amintire!

Categorie: