Gătește sub vid

 

Gătește ca un chef cu tehnica gătirii sub vid

gateste sub vid

 De ce oare carnea este atât de gustoasă și de moale la unele restaurante? Oare de ce unii cartofi sunt crocanți și se topesc în gură? Răspunsul: tehnica gătirii sub vid.

 Pentru prepararea felurilor de mâncare, tehnica aleasă este o etapă crucială în reușita sa. Pe aburi, în papiotă, pe grătar… fiecare vine cu avantajele sale. Dar de ceva ani încoace una este extrem de apreciată de marii chefi. Tehnica gătirii sub vid.

 Este o tehnică de gătit care folosește o temperatură joasă care păstrează calitățile organoleptice ale alimentelor.

 În ce constă aceasta? Chiar dacă este o tehnică revoluționară în concepția sa, principiile sale sunt destul de simple și se derulează în două etape:

 - alimentele de preparat se pun în niște saci de plastic rezistenți termic cu un interior vidat de aer.

 - alimentele din saci se prepară la bain-marie. Rezultatul final este unul delicios.

 

Iată avantajele acestei metode

 - calitățile nutritive sunt mai bine păstrate. În absența aerului și a evaporării, alimentele sunt preparate fără să își piardă vitaminele sau sărurile minerale.

 - gata cu alimentele mult prea arse sau care nu sunt destul de preparate. Datorită pregătirii pe bain marie care controlează și gradele la care se prepară alimentele dar și apei care este un excelent conductor alimentele se prepară încet și uniform. Asta atât la interior cât și la exterior fără riscul de a se arde.

 - aromele și texturile sunt excepționale. Alimentele se prepară în sacii sub vid închiși ermetic. Se prepară în sucul lor și aici explodează toate aromele. Carnea rămâne suculentă dar și super fragedă, peștele nu se usucă iar legumele își păstrează toate culorile și aromele.

 - te poți bucura și de o mai bună gestiune a timpului petrecut în bucătărie. Nu mai trebuie să verifici tot la cinci minute preparatele. Și preparatele se pot reîncălzi fără probleme.

 - faci economie de energie și de materii grase. Alimentele se gătesc mai îndelung dar la o temperatură joasă fără pierderi calorifice. Și nu mai trebuie să folosești materii grase nici să exagerezi cu mirodeniile.Deci te poți bucura de o bucătărie mai sănătoasă dar și mai economică.

 

Rețete de încercat:

 - pave de somon.

 - pește cu lămâiță sau cu orez și nuci de caju.

 - pui cu sos tandoori, pui cu miere și cu migdale.

 - piept de rață.

 - coaste de porc marinate

 - somon sous vide.