Fă-ți face plinul de fructe și legume iarna

 

Sfaturi pentru a-ți face plinul de fructe și legume iarna

fa ti face plinul de fructe si legume iarna

 Atunci când este mai frig, fructele și legumele ne atrag mai puțin. Dar ar fi bine să știi că ai nevoie în permanență de ele. Iată care sunt reflexele de care să ții cont pentru a consuma porția zilnică necesară de fructe și de legume.

 

Începe ziua cu un fruct proaspăt.

 Kiwi, portocală, grepfrut sau măr… trebuie să consumi un fruct la micul dejun, de preferință întreg pentru aportul de fibre. Și duminică dimineața poți prepara un suc smoothie pentru întreaga familie.

 

Umple congelatorul.

 Legumele și fructele congelate îți permit să consumi tot felul de varietăți în orice anotimp. Ai grijă însă să nu fie produse transformate, să nu aibă aditivi, materii grase sau sare. Umple și sertarele congelatorului cu ardei, fasole verde, caise și zmeură… pentru iarnă.

 

Începe fiecare cină cu o supă.

 Este cea care te satură, care te hidratează, dar care vine și cu o mulțime de minerale. Evită însă versiunile mult prea gurmande cu slănină, cu smântână sau brânză.

 

Reabilitează preparatele de altădată.

 Rețetele vechi care conțin legume de sezon pot fi regândite și pot fi preparate în versiuni mai light fără tot felul de materii grase.

 

Trebuie să ai mereu salată în frigider.

 Cumpără tot felul de salate în pungi, spală-le și păstrează-le apoi în congelator. Câteva frunze de salată vor completa de minune un fel de mâncare sau pot însoți de minune un platou cu frunze.

 

Ameliorează rețetele.

 Cele sărate – pizza, gratin sau quiche și cele dulci – tarte sau prăjituri. Trebuie să mărești cantitatea de fructe sau de legume recomandate. Sau mai poți înlocui unele ingrediente- de exemplu plăcinta ciobanului se poate prepara cu dovleac și cu cartofi.

 

Pune pe grătar fructele.

 Mere, pere, ananas… pe grătar sau la cuptor devin mult mai savuroase. Dacă mai adaugi și puțină brânză, vei obține cel mai savuros desert.

 

Asociază diferitele legume.

 Cu cât sunt mai multe culori în farfurie, cu atât vei consuma mai mult. Poți combina deci morcovii cu sfecla, broccoli cu conopida, etc.

 

Lasă-te sedus și de un fondue de fructe.

 Rondele de banane, de kiwi, felii de clementine, toate se pot consuma alături de ciocolată. Ușor de preparat, ludic și delicios.

 

Du cu tine peste tot în geantă fructele uscate.

 Caise uscate, prune, banane uscate, curmale și smochine… toate conțin foarte multe minerale. Sunt cea mai bună gustare a iernii alături de un pahar de lapte cald.