Cum poți mânca fără gluten

 

Cum poți mânca echilibrat fără gluten?

cum poti manca fara gluten

 Glutenul este prezent în majoritatea alimentelor cerealiere și a produselor transformate. Care este soluția atunci când ai o intoleranță la gluten? Să alegi cele mai bune surse de glucide și să fugi cât mai departe de produsele semi-preparate. Iată cinci sfaturi utile, de urmat în viața de zi cu zi.

 Intoleranța la gluten sau boala coliacă este o patologie cronică a intestinului declanșată de către gluten, o proteină care se află în unele cereale. Aceasta duce la o inflamație a intestinului și nu lasă nutrienții cei buni să se absoarbă. Dar nici mineralele sau alte vitamine. Singura soluție – să âl excluzi de la tine din alimentație.

 

Elimină alimentele pe bază de grâu.

 Adică pâinea, pastele, făina, făina și produsele care sunt pe baza ei – pizza, tarte, biscuiți… toate sunt omniprezente la noi în alimentație și sunt pline de gluten.

 

Elimină secara, orzul sau ovăzul

 Trebuie să elimini și secara, orzul sau ovăzul care conțin și ele această proteină.

 

Nu mai consuma nici baghete.

 Sunt bogate și ele în gluten, conține destul de multe calorii și afișează un indice glicemic ridicat. O poți înlocui cu pâine sau cu biscuiți fără gluten sau cu galette de orez.

 

Trebuie să ai un aport suficient de feculenți.

 Feculenții conțin destul de multe calorii dar vin și cu glucide complexe care sunt un carburant indispensabil pentru organism.

 Trebuie deci să consumi la fiecare masă un feculent care nu conține gluten – orez, hrișcă, porumb, quinoa, legume uscate, cartofi, pâine fără gluten… dar asta în cantități limitate.

 

Trebuie să privilegiezi și alimentele cu un indice glicemic scăzut.

 Reglând glicemia și secreția de insulină, vei evita stocarea lor și te vei bucura de o senzație de sațietate mai îndelungată.

 Cel mai bine ar fi să mizezi pe orezul integral sau basmati și ar fi bine să gătești alimentele pe aburi și nu prăjite. Nu uita un lucru – cu atât alimentele sunt transformate, cu atât au un indice glicemic mai mare și că modul de preparare al alimentelor poate transforma și el indicele glicemic

 

Prepară tu mâncarea

 Cel mai bine ar fi să te bucuri de preparate făcute de tine și nu gata cumpărate. Majoritatea produselor transformate, mai ales cele light care conțin o mulțime de aditivi dar conțin și gluten sub diferite forme.

 Dar dacă vei alege, vei selecta ingredientele chiar tu vei evita consumul de gluten și vei administra mai bine aporturile de zahăr, de grăsimi și deci și de calorii.

Categorie: