Ce poți face cu citricele în bucătărie?

 

Ce poți face cu citricele în bucătărie?

ce poti face cu citricele in bucatarie

 Ai pe masă nelipsitele citrice ale iernii dar nu mai știi cum să le mai consumi, ce să mai faci cu ele? Iată cum poți folosi mandarinele, portocalele sau lămâile de la aperitiv și până la desert.

 

Citricele în bucătărie sunt o adevărată încântare.

 Pentru că le poți folosi în numeroase rețete și se pot folosi puțin peste tot. Și poți miza pe orice tip de citrică: portocale clasice, amare sau roșii, clementine, mandarine, lime, combava, kumquat, etc.

 

Citricele in cele mai delicioase salate.

 Mai întâi le poți folosi reci. Un suc de citrice este excelent pentru sănătate. Dar are și un gust minunat. Poți amesteca portocalele cu grepfrutul. Și iată un suc ideal pentru dimineață sau chiar și pentru un cocktail fără alcool.

 Dar le poți folosi mai ales în cele mai delicioase salate. În funcție de citrica pe care o alegi vei obține o salată cu note mai exotice sau mai acidulate. O clementină va veni cu o notă dulce de exemplu.

 Dar te mai poți folosi de interiorul fructelor pentru a servi salatele. Sau te poți folosi doar de sucul lor pentru a prepara niște vinegrete. De exemplu, poți încerca o salată de măcriș parfumată cu portocală.

 

Pentru a parfuma preparatele pe bază de carne și de pește.

 Citricele se pot folosi și în preparatele calde. Clasica rață cu portocală este cel mai bune exemplu în acest sens.

 Dar și peștele iubește foarte mult aceste fructe acidulate. Îl poți stropi direct în tigaie cu sucul lor. Foarte simplu, bun, parfumează minunat fiind în același timp dietetic. O felie de citrică în papiotă sau câteva felii de fructe sunt la fel de plăcute.

 

În tot felul de marinate.

 Poți încorpora tot felul de portocale sua lămâi în marinatele tale. Lămâia verde este delicioasă alături de pește. Sucul de la lămâie, alături de ghimbir, de ulei de măsline sau de ardei iute este delicios pentru pește.

 Puiul cu lămâie se poate prepara tot plecând de la o marinată care parfumează de minune această carne albă.

 

Citricele in sosuri

 Câteva picături de suc de citrice se pot folosi și pentru sosuri. Poți folosi lămâia la un wok pe bază de lapte de cocos sau poți folosi portocala pentru morcovii la tigaie.

 

Pentru desert.

 Citricele se pot folosi bineînțeles și pentru desert. Începând cu dulceața, cu care poți unge diferite tarte.

 Într-o salată de fructe citricele pot fi foarte bine puse în valoare cu puțină mentă care le va pune cel mai bine savoarea în evidență. Sunt ideale și pentru cele mai delicioase deserturi răcoritoare. O spumă rece cu lămâi de exemplu.

 Terina de citrice este și ea foarte potrivită și foarte ușor de preparat. Dar se mai pot folosi și pentru tarte, clafoutis, gratin, sabayon, spume sau creme.

 Portocala merge de minune cu deserturile pe bază de ciocolată. Dar și clementina cu șarlotele.

 Fă și tu propriile încercări și vei vedea cum lămâia, portocala sau mandarina pot veni cu o altă dimensiune pentru preparatele tale.

Categorie: