Sosul de soia

 

Sosul de soia îți pune în valoare felurile de mâncare

sosul de soia

 Știai că sosul soia era la origine chinez și nu japonez? Și că nuanța sa este cea care spune multe despre calitatea sa? Un ingredient de bază din bucătăria asiatică care se folosește mai ales pentru sushi.

 Dar poate să aibă și multe alte întrebuințări. Iată mai multe cuvinte despre sosul soia, un condiment care trebuie să fie adoptat fără a mai sta prea mult pe gânduri.

Un produs vechi de mii de secole. Originea sosului soia este foarte veche, este folosit de deja 2500 de ani.  Folosit inițial în China, a fost introdus în Japonia de către călugării budiști în secolul al VII-lea unde a luat numele de tamari apoi de shoyu. În Europa a fost introdus destul de devreme dar considerat ca fiind comestibil doar prin secolul XX.

 

O rețetă simplistă.

 Sosul de soia are nevoie de mult timp pentru a fi elaborat. Dar este fabricat după o rețetă simplă tradițională care constă în a amesteca și a fermenta patru ingrediente naturale în întregime- semințele de soia, grâu, apă și sare. Versiunea dulce conține și ea aceleași elemente cu zahărul în plus.

 

Cum trebuie să alegi sosul de soia?

 La fel ca și în cazul altor produse există produse mai bune și mai rele. Există însă mai multe criterii de selecție. Mai întâi culoarea – dacă este prea păstoasă sau prea lichidă trebuie să le eviți. Mirosul și gustul său arată și ele calitatea sa.

 

Sosul de soia în bucătărie.

 Poți adăuga câteva picături de sos de soia sărat în numeroase feluri de mâncare asiatice. Deci pentru a prepara un wok cu tăieței sotați, nems sau creveți cu ananas, dacă vrei să savurezi niște sushi sau makis sosul de soia este un element indispensabil.

 

Sosul de soia se poate folosi și pentru a săra niște preparate.

 Sosul de soia il poți folosi și pentru o vinegretă sau orice alt fel de mâncare pentru a-i pune în valoare gustul fără s veni cu efectele nefaste ale sării asupra organismului.

 Și pentru cei care iubesc felurile de mâncare dulci și sărate sosul de soia dulce este ideal. Îl poți folosi și pentru a prepara un porc cu caramel, într-un fel de mâncare de tipul pui sotat cu ghimbir sau în unele rețete thailandeze pentru a se regăsi gustul tipic al alimentelor.

 

Beneficiile sosului de soia.

 Sosul de soia este bun atât în farfurie cât și pentru sănătate. Este foarte digestiv, este bun pentru flora intestinală, vine cu oligoelemente și are și efecte anti-alergice.

Categorie: