Supă de cocoș cu tăieței

 

Supă de cocoș cu tăieței

supa de cocos cu taietei

 Supa de pui cu tăieței este o adevărată delicatesă și de multe ori gospodinele o prepară pentru întreaga familie. Supa de cocoș de curte cu tăieței este extraordinară, are un gust inconfundabil și extrem de sățioasă. Mai mult decât atât, grăsimea de pasăre de curte dă o aromă aparte preparatelor și nu este dăunătoare. Supa de tăieței se prepară destul de simplu, dar laborios. Avem nevoie de timp, atunci când vrem să preparăm o supă de tăieței, pentru ca aceasta să fiarbă în tihnă și rezultatul să fie unul spectaculos, cu un gust inconfundabil.

 

Ingrediente pentru supă de cocoș cu tăieței

 Supa de cocoș cu tăieței necesită mai multe ingrediente, din cele mai proaspete și de bună calitate, pe cât posibil. Așadar, pentru o supă de cocoș cu tăieței avem nevoie de o pasăre de curte (bucățele de carne pe care le punem la fiert – putem alege pieptul, spatele, aripile, inima, ficatul, rămâne la alegerea fiecăruia), de legume din cele mai proaspete și mai variate – doi morcovi, doi cartofi de mărime medie, o rădăcină de țelină, două cepe, o rădăcină de păstârnac, un dovlecel, un ardei roșu sau verde, sare, roșii în bulion sau proaspete și suc de roșii și pătrunjel. Tăiețeii cei mai gustoși sunt cei preparați în casă, și pentru prepararea lor avem nevoie de 100 de grame de făină, un ou și un praf de sare.

 

Cum preparăm tăiețeii?

 Nu există niciun mare secret în prepararea tăiețeilor de casă, cert este că aceștia dau un gust special supei. Tăiețeii de casă se prepară înainte de a face celelalte operațiuni, deoarece aceștia au nevoie de timp să se usuce și să se „odihnească„. Așadar, într-un castronel, punem făina, oul și sarea, și frământăm bine, până ce obținem o cocă elastică. Lăsați aluatul să se odihnească vreme de zece minute, apoi întindeți foaia de tăieței pe masa curată, pe care ați presărat puțină făină, și tăiați tăiețeii cât de groși vă doriți dumneavoastră. Lăsați tăiețeii pe masă răsfirați vreme de jumătate de oră ca să se usuce puțin și să nu se lipească între ei la fierbere. Dacă tăiețeii sunt gata, puteți să vă îndreptați atenția către celelalte ingrediente.

 

Cum preparăm supa?

 Porționați carnea de cocoș sau de pui de cumpărat așa cum vă doriți dumneavoastră. Spre exemplu, porționați pieptul în mai multe bucăți, la fel procedați și cu spatele, curățați bine carnea de eventualii tulei, spălați-o și puneți-o la fiert într-o oală cu apă (deja) fierbinte. Aceasta va fierbe liniștit. Din când în când, luați spuma de la carne. Pentru ca supa să aibă un gust deosebit, lăsați suficientă grăsime de cocoș deasupra (nu o spumuiți pe toată). Între timp, curățați legumele, spălați-le bine, și tăiați-le cubulețe de mărime potrivită. Adăugați legumele în supa de cocoș după ce ați luat spuma pentru ultima oară. Acestea se lasă la fiert vreme de un sfert de oră împreună cu carnea, după care se adaugă și tăiețeii să aibă timp să fiarbă. Apa trebuie să clocotească atunci când ați adăugat tăiețeii, pentru ca aceștia să nu se cruzească. La final, după ce au fiert și tăiețeii, se adaugă câteva linguri de suc de roșii și o roșioară tocată finuț, în cubulețe mici. Se mai lasă câteva clocote bune, apoi se închide supa. Presărați pătrunjel din abundență și supa este gata.

 

Cum servim supa de cocoș cu tăieței

 Supa de tăieței cu carne de pui se servește caldă, chiar fierbinte, alături de un ardei iute murat sau crud. Această supă are un gust inconfundabil și ne aduce aminte de vremurile copilăriei, poate de supele pe care le preparau bunicile noastre. Acum putem readuce savoarea în bucătăriile noastre și putem prepara o supă de cocoș cu tăieței cât se poate de naturală și de delicioasă.

Pofta buna!