Hamburgeri sănătoși din linte și quinoa

 

Hamburgeri sănătoși din linte și quinoa

Hamburgeri sănătoși din linte și quinoa Hamburgerii sunt una dintre mâncărurile de tip fast-food cele mai populare în întreaga lume. Totuși, se știe că aceștia conțin multe calorii și carbohidrați care influențează în mod direct creșterea excesivă a masei corporale care este asociată cu apariția obezității și a bolilor cardiovasculare.

 Din fericire, există și opțiunea de a prepara hamburgeri sănătoși pe bază de linte și quinoa, care au importante proprietăți nutriționale. Deoarece conțin ingrediente vegetale și naturale, acești hamburgeri sunt perfecți pentru orice tip de dietă. Printre multiplele lor beneficii se evidențiază aportul ridicat de fier și fibre.

Hamburgeri din linte și quinoa

 Atât lintea, cât și quinoa au devenit alimente populare în întreaga lume, fiind recunoscute ca unele dintre cele mai sănătoase opțiuni.

 Ambele ingrediente sunt surse foarte bune de fibre, vitamine și minerale care oferă organismului importante beneficii precum:

 - Mai multă energie;

 - Prevenirea anemiei;

 - Reducerea nivelelor ridicate de colesterol;

 - Prevenirea constipației;

 - Controlul nivelelor de zahăr din sânge;

 - Menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor;

 - Protejarea sistemului osos;

 - Îmbunătățirea funcționării sistemului cardiovascular;

 - Prevenirea bolilor degenerative;

 - Importante aport de proteine vegetale;

 - Întărirea sistemului imunitar.

 Partea cea mai bună referitoare la aceste ingrediente – lintea și quinoa – este aceea că conțin puține calorii, ceea ce le face perfecte pentru orice dietă. Prepararea acestor hamburgeri este destul de simplă, iar rezultatul delicios. Pentru aceasta aveți nevoie de următoarele:

Ingrediente:

 - 5 linguri de quinoa (50 g)

 - 1 lingură de semințe de in (10 g)

 - ¾ cană de apă

 - ½ dovlecel mediu

 - 1 cană de linte germinată (200 g)

 - 1 linguriță de oțet balsamic (5 ml)

 - 2 linguri de sos de soia (10 ml)

 - 6 linguri de făină de năut (60 g)

 - ½ linguriță de praf de usturoi (2,5 g)

 - 1 linguriță de pătrunjel proaspăt (5 g)

 - ½ linguriță de cimbru (2,5 g)

 - ¼ linguriță de coriandru (1,2 g)

 - 1 linguriță de ulei de măsline (4,3 g)

Preparare:

 - Spălați quinoa într-o strecurătoare mică. Apoi, vărsați-o într-o crăticioară în care ați încălzit anterior o linguriță de ulei de măsline.

 - Căliți quinoa în uleiul de măslineși amestecând-o ușor din când în când, apoi lăsați-o 4 minute la foc mediu până ce devine aurie.

 - Adăugați o cană și jumătate de apă, iar când aceasta începe să fiarbă, lăsați-o la foc mic încă 10 minute până când quinoa este gata.

 - În timp ce quinoa fierbe, amestecați semințele de in cu apă și lăsați-le să fiarbă la foc mediu. Când apa începe să fiarbă, lăsați-o la foc mic încă 8 minute, amestecând din când în când, până ce obțineți un amestec dens sau cu o textură similară cu cea a albușului de ou.

 - Vărsați quinoa într-un recipient mai mare și amestecați-o cu gelul de semințe de in preparat anterior, lintea, dovlecelul dat pe răzătoare și celelalte ingrediente, cu excepția făinii de năut.

 - Amestecați totul foarte bine și încetul cu încetul incorporați făina de năut.  Adăugați cantitatea necesară de făină pentru ca întregul amestec să aibă o consistență densă.

 - În continuare formați hamburgerii după cum doriți și păstrați-i 2 ore în congelator înainte de a-i prăji.

 - După această perioadă, încălziți 4 linguri de ulei de măsline într-o tigaie și prăjiți direct hamburgerii fără a-i decongela. Prăjiți-i aproximativ 4 - 5 minute pe ambele părți.

 Acești hamburgeri delicioși preparați din linte și quinoa pot fi serviți alături de ingrediente clasice după preferințe. Câteva dintre acestea pot fi:

 - Roșii

 - Salată verde

 - Murături

 - Pâine integrală

 - Maioneză făcută în casă

 - Mujdei de usturoi

 - Diverse condimente