Ce punem pe masă de Paște?

 

Mâncăruri tradiționale românești

ce-punem-pe-masa-de-paste.jpg

 După ce am terminat curățenia de Paște trebuie să ne ocupăm și de mâncărurile tradiționale pe care orice familie de români le pun pe masă, la o sărbătoare atât de importantă. Chiar dacă pot părea multe feluri de mâncare, ori foarte grele, după o perioadă atât de îndelungată de post, organismul își cere ”porția” de proteine și de substanțe nutritive de care a fost privat în timpul perioadei lungi de abstinență alimentară. Așadar, ce pun românii pe masă, de Paște, în mod tradițional?

 

Aperitive delicioase – ciorbă de miel și drob sățios

O masă copioasă de Paște trebuie să înceapă cu o ciorbă acră de miel și cu un drob de miel, ca și aperitive. Se poate înlocui carnea de miel cu cea de cocoș, de curcan, cu orice fel de carne vă place. Dar mielul este tradițional pe masa de Paște a românilor. Teoretic, ar trebui să avem pe masă ciorbă de miel, drob de miel, friptură de miel la cuptor. Se poate renunța la carnea de miel pentru măcar un fel de mâncare, fiind foarte grea pentru stomac, mai ales după sărbători. Tot în categoria aperitivelor intră și tradiționalele ouă de Paște, ouăle fierte, tari, colorate vesel, proaspete și sățioase, dar și răcitura de pui ori de curcan.

 

Felul principal – friptura de miel

Ca și fel principal, pentru masa de Paște, românii servesc friptura de miel. Însă, de-a lungul timpului, tradiția și-a mai pierdut din însemnătate, iar friptura de miel a fost înlocuită de mici, friptură de pui și pește sau cea de porc sau vită. Tot ca fel principal se pot servi sărmăluțele tradiționale românești. Alături de friptură, o salată verde sau o salată de crudități (morcov, țelină, ceapă, usturoi, ridichi) rase, este extraordinară, iar ca aperitiv, legumele fierte la abur (mazăre, fasole verde, cartofi, broccoli și baby carrots) sunt ideale.

 

Desert – cozonac, pască și tort

 Ca desert, pasca tradițională cu brânză, cozonacul pufos, dar și un tort delicios cu fructe ori cu ciocolată și un platou cu fructe la final sunt tot ceea ce vă puteți dori pe masa de Paște. Cozonacul și pasca nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște și toată lumea va fi mulțumită de meniul bogat și variat ales de dumneavoastră.

Categorie: