Rețete pe bază de legume și de fructe

 

Savori de iarnă, rețete pe bază de legume și de fructe

Retete pe bază de legume si de fructe.jpg

 Este iarnă, și trebuie să te gândești la ce vitamine vei consuma și la ce feluri de mâncare savuroase vei degusta. Va trebui să consumi cât mai multe fructe şi legume pentru a-ți găsi tonusul de care ai nevoie pentru a trece cu bine peste iarnă. Fructele şi legumele de iarnă te ajută să treci cu bine peste asta.

 

În ceea ce privește legumele.

 Cartofi, morcovi, varză, andive, măcriş, sfeclă roşie, praz, ridichi sau topinambour… toate sunt deja disponibile sau vor fi. Cine a zis că iarna nu se pot consuma multe legume?

 

De degustat reci.

 - folosește-te de sfecla roșie, de morcovii sau de țelină răzuită, de andive, de măcriș, de avocado sau de cartofi pentru a prepara cele mai delicioase salate sau cele mai colorate aperitive.

 - fii cât mai creativă şi asociază legumele cu bucăți de carne albă, de mezeluri cum ar fi jambonul sau baconul. Te poți bucura de cele mai delicioase salate cu sfeclă roșie, cu portocale şi cu bacon. Mai poți apela şi la brânză şi la fructele uscate, dar şi la fructele proaspete pentru amestecuri dulci –sărate. De exemplu poţi miza pe o salată de citrice şi de mozzarella.

 

De degustat cald.

 În ceea ce privește felurile de mâncare felurile de mâncare calde, poți încerca:

 - niște piureuri de legume de toate culorile – morcovi, varză sau țelină. Le poţi degusta singure sau în tarte şi plăcinte. O plăcintă cu carne de raţă, cu cartofi dulci sunt cele mai potrivite.

 - poți încerca să variezi plăcerile şi în ceea ce privește gratinurile. Conopida, gratinul de broccoli sau cel clasic, chiar şi cel dauphinois au mereu succes.

 - apelează și la rețetele mai creative care mizează pe mirodenii. Andivele cu smântână şi curry, verinele cu coriandru, cu morcovi şi smântână sunt cele mai delicioase.

 

Fructele.

 Iarna este şi sezonul fructelor, al delicioaselor kiwi dar şi al merelor, perelor. Este şi cel al fructelor exotice.

 

Fructele le poți degusta crude.

 Le poți mânca și crude la sfârșitul mesei, în salată, chiar şi în supe alături de ierburi proaspete sau cu mirodenii – salată de fructe şi cocos.

 Fructele iernii pot fi degustate și în verine alături de alte fructe sau pentru a garnisi un orez cu lapte de exemplu. Tartele de fructe sunt și ele cele mai delicioase. Le poţi servi şi cu un glob de îngheţată.

Categorie: