Galuste cu prune

 

Găluște cu prune

galuste cu prune

 Pentru că toamna prunele sunt fructele-vedetă, nu trebuie să ratați nicio ocazie pentru a găti rețete delicioase care să le includă. De asemenea, gemurile și dulcețurile, dar și compoturile pe care le veți obține din aceste minunate fructe sunt delicioase și vă vor îndulci diminețile geroase de iarnă, alături de un ceai cald. În plus, prunele sunt sărace în calorii, dar sunt bogate în vitamina C, vitamina K, vitamina A, potasiu și fibre. De asemenea, prunele conțin puternici antioxidanți și sunt indicate pentru persoanele ce țin dietă, pentru persoanele ce suferă de afecțiuni ale inimii sau de probleme ale memoriei. Prunele ne feresc de cancer, tratează constipația, și combat anemia.

 

Ingrediente pentru găluștele cu prune

 Pentru prepararea găluștelor cu prune aveți nevoie de două ouă, cinci linguri de griș, un praf de sare, în jur de 700 g de cartofi, 150 de grame făină, pesmet și zahăr (pentru tăvălit), 40 de grame de unt, câteva prune.

 

Cum preparăm găluștele cu prune

 Mai întâi, spălați prunele și tăiați-le în jumătate, apoi, pudrați-le cu câteva linguri de zahăr. Cartofii se spală și se pun la fiert (cel mai bine este dacă îi fierbeți întregi, în coajă). Cât timp se fierb cartofii, într-o tigaie topiți untul și adăugați pesmetul, rumenindu-l puțin, până devine auriu. Se lasă la răcit, și se adaugă puțin zahăr. După ce s-au fiert cartofii, se curăță și se pisează ori se dau pe răzătoarea cu găurile cele mai mici. Pireul astfel obținut se amestecă cu ouăle, sarea, făina și grișul, până ce obțineți un aluat omogen.

 Umpleți o oală cu apă și puneți-o la fiert cu o lingură de ulei. Preparați găluștele – astfel că, este necesar să rupeți bucățele de aluat, să le aplatizați și să puneți în mijloc jumătate de prună pudrată cu zahăr. Strângeți apoi conținutul în pumn până ce capătă forma unei găluște. Se repetă procesul. Când se obțin găluștele și apa fierbe în clocot, se adaugă toate găluștele în apă și se lasă la fiert până ce se ridică la suprafață. Găluștele se scurg bine, și apoi se dau prin crocantul pesmet.

Găluștele cu prune se pot servi calde, dar ideal este să le serviți reci, ca și desert.

Poftă bună!

Categorie: