Minitarte din goji cu fructe de pădure

 

Afinele previn și tratează cistita

Minitarte din goji cu fructe de pădure Afinele conțin în medie 11,4% carbohidrați, mare parte din ei fiind sub forma fructozei și a altor zaharuri. Au foarte puține grăsimi și proteine. Dintre minerale, cele mai importante sunt potasiul, iar dintre vitamine, vitamina A.

 Toate proprietățile lor terapeutice se datorează celorlalte componente cum ar fi acizii organici, tanina, mirtilina și antocianinele, care le conferă proprietățile antiseptice, vaso-protectoare și astringente.

 

Indicații terapeutice ale afinelor:

 - Infecții urinare: sucurile de afine au efecte antiseptice și antibiotice remarcabile asupra bacteriilor care cauzează infecțiile urinare, în special Escherichia coli;

 - pietre la rinichi: afinele conțin acid chinic, o substanță eliminată prin urină (acesta acidifică urina și ajută la prevenirea formării de calculi din fosfat de calciu;

 - diaree infecțioasă: acțiunea antibacteriană este eficientă și în tractul digestiv, împreună cu efectul astrigent al taninelor ( normalizează și reechilibrează flora intestinală, împiedicând proliferarea excesivă a bacteriei Escherichia coli, cea mai întâlnită în intestine);

 - boli circulatorii : afinele acționează pentru a proteja pereții capilarelor și a venelor datorită conținutului lor de antocianină ( reduc inflamația țesuturilor);

 - pierderea vederii cauzată de deteriorarea retinei: antocianinele din afine îmbunătățesc funcționarea retinei și acuitatea vizuală.

Astfel, afinele sunt recomandate în cazuri de diabet, hipertensiune sau arterioscleroză, boli care afectează retina, producând pierderea acuității vizuale.

 

Ingrediente blat:

 - 150 gr nuci românești

 - 100 gr tărâțe de ovăz

 - 100 gr goji hidratate
 - 100 gr curmale hidratate 

 - 1 vârf de nucșoară
 - 1 linguriță extract de vanilie

Mod de preparare:

 Într-un robot cu lamă S se pun toate ingredientele şi se mixează toate, se ung formele de minitarte cu ulei de migdale şi se adaugă compoziţia. Se pune la congelator până se prepar[ crema.


Crema de vanilie:

 - 300 gr caju hidratat 
 - 150 – 200 ml lapte de cocos, cât să acopere caju-ul
 - 1 linguriță de portocală rasă 
 - 100 gr de miere de albine
 - 100 ml ulei de cocos
 - 1 păstaie de vanilie

 - fructe de pădure


Mod de preparare:

 Într-un blender se adaugă caju-ul, laptele de cocos și restul ingredientelor (atenție! - zeama trebuie să acopere cajul). Se procesează până iese o cremă fină şi densă. Scoateţi blatul din congelator, adăugaţi crema și uniformizați. Adăugați peste cremă fructe de pădure. Se pune la congelator aproximativ 6 ore.