Fructele deshidratate: proprietăți și beneficii

Cum se deshidratează fructele?

Fructele deshidratate: proprietăți și beneficii Fructele deshidratate cele mai cunoscute sunt merele, kiwi, caisele, curmalele, stafidele, prunele, ananasul, bananele, mango, etc. Procesul de deshidratare al alimentelor este o tehnică ce a fost utilizată încă din antichitate pentru conservarea acestora în vederea depozitării acestora pe perioade mai lungi de timp.

 Metoda cea mai folosită pentru deshidratarea sau uscarea fructelor este prin intermediul căldurii. Cu ajutorul aerului cald se extrage treptat apa din fructe. Apa este principalul component din fructe și poate fi prezentă în acestea în procentaje cuprinse între 70 și 90%. Tocmai de aceea atunci când se extrage apa din fructe acestea își reduc mărimea, iar aroma, nutrienții și fibrele dietetice pe care le conțin devin mai concentrate. La fel ca în cazul oricărui alt aliment, se recomandă să se opteze pentru fructe deshidratate de proveniență ecologică pentru a se evita ingerarea reziduurilor de pesticide.

 Vă prezentăm în acest articol proprietățile nutriționale și beneficiile cele mai importante pe care le oferă pentru sănătate consumul fructelor deshidratate.

Fructele deshidratate: proprietăți nutriționale

 În mod eronat se consideră că în cazul fructelor uscate sau deshidratate, în timpul procesului de deshidratare se pierde probabil o parte din nutrienții esențiali conținute de acestea. Dimpotrivă, în cazul fructelor deshidratate beneficiile și proprietățile nutritive cresc tocmai datorită reducerii conținutului lor de apă. De exemplu, se remarcă în special prezența mineralelor precum calciul, magneziul, fierul, potasiul, fosforul și sodiul, dar și vitaminele A, E și cele din complexul B.

 Pe de altă parte, fructele uscate sunt alimente energizante datorită prezenței hidraților de carboni simpli, care așa cum se știe se caracterizează printr-un aport energetic foarte rapid.

 

                  Beneficiile consumului de fructe deshidratate

1. Fructele uscate combat constipația

 100 grame de fructe deshidratate, indiferent că este vorba de stafide, smochine, curmale sau caise, oferă aproximativ 15 grame de fibre, fiind astfel o opțiune naturală excelentă pentru combaterea și prevenirea constipației.

 În plus, un consum regulat de fructe deshidratate este în mod special util pentru stimularea tranzitului intestinal, acestea fiind o alternativă naturală foarte bună pentru ameliorarea digestiei.

2. Fructele uscate sunt o sursă naturală de energie

 Așa cum am indicat într-un paragraf anterior, fructele deshidratate sunt o sursă excelentă de energie datorită conținutului lor ridicat de hidrați de carbon simpli, care se remarcă datorită faptului că oferă rapid energie. Din acest motiv, fructele deshidratate sunt recomandate în dieta zilnică a studenților, sportivilor și tuturor persoanelor care realizează eforturi fizice sau mentale susținute.

 Fructele deshidratate sunt de asemenea o opțiune ideală ca gustare sănătoasă între mese.

3. Fructele uscate sunt ideale contra anemiei feriprive

 Anemia feriprivă este des întâlnită și apare atunci când organismul nu are o cantitate suficientă de fier, care printre alte funcții importante, ajută organismul să producă globule roșii, care transportă oxigenul la diferite țesuturi din corp.

 Fructele deshidratate sunt alimente recomandate în cazul acestui tip de anemie, mai ales dacă se consumă împreună cu alimente bogate în vitamina C, deoarece această vitamină ajută la absorbția eficientă a fierului în organism.

Alte beneficii ale fructelor deshidratate

- Fructele deshidratate pot fi folosite pentru a prepara diverse tipuri de marmeladă de casă, care vor avea o aromă intensă, fiind pline de nutrienți.

- Fructele deshidratate pot fi folosite ca îndulcitori naturali, de exemplu în cazul oricărei rețete dulci și inclusiv în diverse infuzii din plante, etc. mai ales dacă doriți să renunțai la zahăr. Pentru aceasta, fructele deshidratate alese se vor lăsa la înmuiat în apă timp de 20 minute, apoi se vor adăuga în preparatele alese.

- Fructele deshidratate pot fi o opțiune ideală pentru a-i învăța pe copii să consume fructe, Mai ales în cazul copiilor mofturoși, care refuză să consume fructe, fructele deshidratate sau uscate pot fi introduse treptat în dieta lor zilnică. Se poate prepara o salată de fructe în care se amestecă o parte de fructe deshidratate cu două părți de fructe uscate sau ca gustare sănătoasă între mese, înlocuindu-se preparatele procesate și lipsite de nutrienți din comerț.

- Fructele deshidratate sunt perfecte pentru sportivi și în general pentru toți cei care realizează un efort fizic intens. Fiind ușor de transportat, fructele deshidratate sunt o opțiune excelentă pentru antrenamente, excursii sau călătorii.

- Fructele uscate sau deshidratate sunt versatile, putând fi incluse atât în rețete dulci precum torturi, prăjituri, clătite, budinci, biscuiți, cozonaci, checuri, etc., dar și în diverse rețete salate mai exotice, preparate din orez, dressinguri sau vinegrete, cușcuș sau mâncare tradițională indiană.