Infuzii perfecte pentru anotimpul rece

6 rețete de infuzii contra gripei și răcelilor

Infuzii perfecte pentru anotimpul rece Pentru combaterea răcelilor, nu este aproape nimic mai bun decât un ceai de plante vindecător. Un ceai de plante pe care îl preparați singur, în funcție de simptome, este ideal, deoarece există plante pentru tuse iritantă, pentru tuse productivă și pentru febră. Plantele medicinale au principii active cu efecte diferite asupra organismului. Pentru combaterea răcelii, se aleg specii cu proprietăți antiseptice, antioxidante, antiinflamatoare și stimulatoare de imunitate. Unele plante au proprietăți pentru simptome specifice, cum ar fi tuse sau congestie.

Amestecurile tradiționale de plante oferă zeci de compuși chimici diferiți care funcționează sinergic în organism. Pentru a obține cele mai bune efecte, merită să alegeți plante de calitate, proaspete sau uscate, dar care au fost cultivate fără substanțe chimice sintetice.

1. Infuzii pentru răceli și gripe febrile

 Această infuzie este un amestec simplu și, prin urmare, ușor de preparat. Are un efect sudorific, antipiretic și expectorant și, de asemenea, ameliorează durerile de cap și durerile corpului.

Ingrediente:

 - 20 g de flori de soc

 - 20 g de flori de tei

 - 20 g de cimbru

 - 20 g de scoarță de salcie

 - 20 g de flori și frunze de păducel alb

Cum se prepară?

 1. Se amestecă bine toate plantele. Se iau 2 lingurițe de amestec pe ceașcă și se toarnă apa clocotită peste el, se acoperă (astfel încât uleiurile esențiale să nu se evapore) și se lasă să se odihnească timp de 10 minute, apoi se strecoară infuzia

 2. Beți 4 până la 5 căni pe zi, cât mai fierbinte posibil.

2. Infuzie pentru o răceală fără febră

 Dacă aveți o răceală care nu provoacă febră sau durere la nivelul membrelor, puteți sări peste plantele care ameliorează durerea. În schimb, plantele cu componente care induc transpirația s-ar putea să vă ajute.

Ingrediente:

 - 30 g de flori de soc

 - 30 g de flori de tei

 - 20 g de frunze și flori de păducel alb

 - 15 g de frunze de melissa

 - 5 g de fructe de rosa mosqueta (măceșe)

 - 5 g de rădăcină de lemn-dulce

 - 5 g de flori de nalbă

Cum se prepară?

 1. Se toarnă 1 linguriță de amestec într-o cană de apă fierbinte, se acoperă și se lasă să stea 10 minute, apoi se strecoară.

 2. Beți 4 până la 5 căni cât mai fierbinți, pe tot parcursul zilei.

3. Infuzie pentru copiii cu răceală febrilă

 În timp ce adulții nu au în general probleme cu gustul unei infuzii medicinale, un copil poate fi rezistent la unele arome. Dar există ceaiuri de plante eficiente, cu arome foarte plăcute.

Ingrediente:

 - 50 g de ulmaria

 - 30 g de flori de tei

 - 20 g de fructe de rosa mosqueta (măceșe)

 - 15 g de primula

Cum se prepară?

 1. Se toarnă 150 ml apă fierbinte peste 1 lingură de amestec, se acoperă și se lasă să se odihnească timp de 10 minute, se strecoară și se oferă copilului o ceașcă de 3 până la 4 ori pe zi.

 2. Acest ceai de plante este destinat copiilor de la 2 ani, dacă aveți întrebări, consultați medicul pediatru.

4. Infuzie pentru tuse seacă

 Când aveți o răceală, nimic nu este mai rău decât o tuse uscată, iritantă. Vă poate împiedica somnul noaptea și poate împiedica orice recuperare.

Ingrediente:

 - 35 g de frunze de pătlagină mai mici (pătlagina este unul dintre cei mai buni inhibitori ai tusei din medicina pe bază de plante)

 - 35 g flori de mullein

 - 10g mușchi islandezi (nu de fapt mușchi, ci un lichen subțire care poate fi găsit în multe locuri)

 - 10 g de flori de nalba

 - 10 g rădăcină de lemn dulce

Cum se prepară?

 1. Se amestecă 1 linguriță de amestec cu 1 cană de apă rece, se lasă să se absoarbă timp de 1,5 ore, se strecoară printr-un filtru de cafea (pentru a prinde firele fine de flori de mullein, care altfel ar putea fi iritante).

 2. Ceaiul din plante poate fi încălzit cu atenție până la călduț înainte de a-l bea. Cu toate acestea, nu trebuie fiert sau supraîncălzit.

 3. Beți 1 cană de 3 ori pe zi. Este important să beți infuzia întotdeauna proaspăt pregătită.

5. Infuzie pentru tusea productivă

 Tusea productivă înseamnă că nu este o tuse uscată, ci mai degrabă o tuse care încearcă să elimine mucusul. Mucusul se instalează adesea în bronhii sau sinusuri. Scopul de aici este lichefierea mucusului, astfel încât să poată fi excretat rapid. Prin urmare, se folosesc plante medicinale care conțin saponină, care face mucusul fluid, și plante medicinale care promovează expectorarea.

Ingrediente:

 - 25 g de cimbru

 - 25 g de lemn-dulce

 - 20 g de primula

 - 10 g de eucalipt, mentă sau fenicul

Cum se prepară?

 1. Se toarnă 1 linguriță în 1 cană de apă fierbinte, se acoperă, se lasă să stea 10 minute și se strecoară printr-un filtru de cafea.

 2. Beți câte 1 cană de 3 ori pe zi.

6. Infuzie pentru tusea copiilor

 Aromele de fenicul, anason și lemn dulce se combină foarte bine și camuflează gustul amar al pătlagină. Acest ceai pentru tusea copiilor este foarte bun și pentru adulți.

Ingrediente:

 - 1 linguriță rădăcină de lemn dulce

 - 1 linguriță de semințe de fenicul și amestec de semințe de anason (se macină imediat înainte de preparare)

 - 1 linguriță frunze de pătlagină zdrobite

Cum se prepară?

 1. Se toarnă 450 ml apă fierbinte peste cele 3 lingurițe de plante, se acoperă și se lasă să se infuzeze 10-15 minute, se strecoară și se pune într-un termos. Dați-i de băut copilului acest ceai pe tot parcursul zilei.

 2. Desigur, nu trebuie să beți 1 cană de 3 ori pe zi. De asemenea, copilul dumneavoastră poate bea o jumătate de ceașcă de 6 ori pe zi sau poate să ia o înghițitură din când în când. Acest ceai de plante este potrivit pentru copiii de la 2 ani în sus.