8 infuzii ideale pentru iarnă

Infuziile din plante medicinale stimulează sistemul imunitar

8 infuzii ideale pentru iarnă Pe lângă înfruntarea frigului, în timpul iernii ne confruntăm și cu alte neplăceri ale sezonului rece cum sunt zăpada, vântul sau viscolul, lapovița, etc. În astfel de situații, cel mai adesea ne dorim să ne adăpostim undeva la căldură, departe de intemperiile iernii.

 Pentru a ne încălzi corpul, una dintre cele mai bune soluții este să recurgem la consumul unor infuzii din plante medicinale care au și proprietăți terapeutice și de stimulare a sistemului imunitar, aspect care este esențial mai ales în timpul sezonului rece.

 Infuziile prezentate în acest articol sunt încălzitoare pentru corp, iar în același timp ameliorează simptomele asociate cu tulburările și afecțiunile tipice pentru acest anotimp cum sunt: răcelile, gripa, tusea, iritarea gâtului, răgușeala, febra, oboseala, astenia retenția de lichide și constipația.

 Pe lângă aceste plante pe care vi le prezentăm în continuare, mai există o gamă largă de plante medicinale și condimente la care putem recurge, variind astfel infuziile și aromele.

1. Infuzia de nalbă

 Nalba este o plantă care are proprietăți antiinflamatorii, mucolitice, antitusive, descongestionante și ușor laxative. Frunzele de nalbă se folosesc pentru tratarea inflamațiilor bronșiale cum este cazul bronșitei și de asemenea contra acidității și a afecțiunilor ulceroase interne. Florile de nalbă sunt utilizate adeseori ca ingredient în siropurile expectorante contra tusei.

 Infuzia din nalbă se prepară dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 5-7 minute, apoi se strecoară și se consumă caldă, mai ales pentru a calma tusea iritativă.

 O altă infuzie care ajută la prevenirea sau la tratarea răcelilor și a gripei se prepară astfel: se amestecă 2 linguri de nalbă, 2 linguri de mușețel și una de menta piperita, apoi se extrage o lingură din acest amestec și se fierbe în jumătate de litru de apă timp de 10 minute la foc mic, se lasă la infuzat încă 10 minute, apoi se strecoară și se consumă câte două căni zilnic.

2. Infuzia de vulturică

 Vulturica are multe proprietăți benefice pentru organism, cum ar fi cele depurative și diuretice, fiind o plantă care ajută la reducerea excesului de acid uric și de uree. Vulturica este totodată o plantă hipotensoare care contribuie la scăderea tensiunii sanguine.

 În același timp, infuzia de vulturică ajută și la scăderea febrei în cazul gripei și a răcelilor. Pentru aceasta, se prepară o infuzie din 6 grame (o linguriță) din părțile aeriene ale plantei la 250 ml de apă fierbinte și se lasă la infuzat timp de 10 minute. Apoi se strecoară, iar lichidul obținut se consumă de 2 ori pe zi, ca remediu antigripal.

3. Infuzia de limba-mielului

 Această infuzie este foarte bună pentru ameliorarea simptomelor asociate cu răceala și cu afecțiunile respiratorii. Limba-mielului este de asemenea o plantă medicinală care are proprietăți diuretice, fiind foarte recomandată pentru combaterea retenției de lichide.

 Infuzia de limba-mielului în combinație și cu alte plante medicinale precum menta sau anasonul ajută la combaterea senzației de frig din corp, prevenind astfel răcelile și gripa.

 Prepararea acestei infuzii este simplă și rapidă, fiind necesare o lingură de flori de limba-mielului și o cană cu apă plată. Apa se aduce la punctul de fierbere, se adaugă florile de limba-mielului, apoi se mai lasă la fiert la foc mic timp de încă 3 minute. După aceea se ia de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat 3-5 minute. Se strecoară și se consumă caldă, de 2 ori pe zi.

4. Infuzia de lemn-dulce

 Această plantă are proprietăți expectorante, antiinflamatorii, antispasmodice, febrifuge, antibacteriene, carminative și digestive. Pentru prepararea infuziei de lemn-dulce se utilizează mai ales rădăcina acestei plante, care este recomandată în special în cazurile iritare a gâtului și de bronșită. Lemnul-dulce este un foarte bun expectorant natural, iar acțiunea sa antiinflamatorie și antibacteriană este benefică pentru tratarea afecțiunilor căilor respiratorii cum este bronșita sau tusea. Acțiunea sa antivirală transformă această plantă într-un bun aliat pentru evitarea proliferării virusurilor, tocmai de aceea poate stopa consecințele bolilor virale cum este și cazul gripei.

 Se pun la fiert 250 ml de apă, iar când ajunge la punctul de fierbere se adaugă o linguriță de lemn-dulce uscat și se mai lasă la fiert la foc mic încă 10 minute. Apoi se acoperă și se lasă deoparte încă 10-15 minute. Când infuzia se mai răcește se poate adăuga miere după gust și se consumă maxim trei căni pe zi.

5. Infuzia de șofran

 Infuzia de șofran este eficientă pentru ameliorarea simptomelor de apatie sau depresie care pot apărea odată cu sosirea sezonului rece.

 Unele persoane sunt mai sensibile decât altele la schimbările de anotimpuri, iar uneori pot fi afectate de simptomele menționate anterior, cunoscute și sub denumirea de astenie de iarnă. O cercetare recentă realizată în cadrul Universității din Teheran (Iran) a demonstrat faptul că infuzia de șofran este într-adevăr eficientă pentru combaterea depresiei și a anxietății. Această infuzie ajută la reducerea stărilor de indispoziție, de iritabilitate, a stărilor alternative de tristețe și de bucurie, a stadiilor emoționale ciclice și a sentimentelor de melancolie, descurajare, etc.

 Pentru a prepara infuzia de șofran se fierbe o cană mare de apă la care se adaugă o linguriță de pulbere de șofran. Se lasă la infuzat timp de 5-7 minute, apoi se strecoară și se consumă la temperatura camerei, cu adaos de miere după gust. Se pot consuma zilnic câte două căni din această infuzie.

6. Infuzia de ghimbir și scorțișoară

 Aceasta este o băutură caldă cu o aromă ușor picantă, care aduce numeroase beneficii sănătății noastre. De fapt, ghimbirul și scorțișoara sunt două ingrediente care se combină perfect și ajută corpul să se încălzească, reducând senzația de frig. Este vorba despre un ceai cu proprietăți terapeutice recomandat mai ales pentru lunile reci.

 Așa cum se știe, ghimbirul este un aliment încălzitor, care înlătură frigul din corp și previne astfel răcelile și gripa. Ghimbirul, pe lângă compușii săi specifici cum este gingerolul, este bogat și în diferiți nutrienți - cum sunt potasiul, fosforul sau vitamina C  care ajută la întărirea sistemului imunitar.

 La rândul său, scorțișoara este un remediu foarte bun pentru întărirea sistemului imunitar și funcționează ca un antibiotic natural. Mai exact, scorțișoara are rolul de a elimina frigul din corp și de a preveni diverse boli cauzate de virusuri și bacterii. De asemenea, scorțișoara, datorită proprietăților sale antibiotice și anti-inflamatorii combate și ameliorează afecțiunile gâtului cum sunt: faringita, amigdalita, răgușeala, iritarea, etc.

 Pentru prepararea acestei infuzii sunt necesare un baton de scorțișoara și o bucată mică de ghimbir dat pe răzătoare. Într-o crăticioară se toarnă 500 ml de apă și se aduc la punctul de fierbere, apoi se adaugă ghimbirul și scorțișoara și se lasă deoparte la infuzat timp de 10 minute. Se strecoară, iar când infuzia se mai răcește se adaugă puțin suc de lămâie și miere după gust. Se pot consuma câte 2-3 căni de infuzie zilnic, atât pentru prevenirea, cât și pentru tratarea răcelilor și a gripei.

7. Infuzia de ceai negru cu lămâie

 Ceaiul negru este cel mai bogat în teină dintre toate tipurile de ceai și are o aromă specifică intensă. Dintre proprietățile sale terapeutice menționăm stimularea sistemului imunitar, reducerea tensiunii arteriale și a inflamațiilor. Ceaiul negru este de asemenea un ceai foarte utilizat pentru prevenirea problemelor de sănătate precum diabetul și nivelele ridicate de colesterol.

 Pe de altă parte, lămâia aduce o aromă acidă și revigorantă acestui ceai și conține multe substanțe benefice pentru sănătate, dar mai ales vitamina C, care combate răceala și gripa și stimulează digestia. În plus, acest fruct citric are o capacitate ridicată de a neutraliza și de a elimina toxinele din organism.

 Ingredientele necesare pentru a prepara această infuzie pentru două persoane sunt: o lingură de frunze de ceai negru de bună calitate, 2 lămâi și miere naturală de albine după gust. Într-o crăticioară se pun la fiert două căni cu apă, apoi se adaugă ceaiul negru și se lasă la infuzat timp de 5 minute. Apoi se strecoară, se adaugă sucul proaspăt stor de lămâie și miere după gust. Se consumă câte două căni din această infuzie pe zi, însă nu mai târziu de ora 17, deoarece teina poate favoriza insomnia.

8. Infuzia de anason

 Împreună cu binecunoscutele sale proprietăți digestive, anasonul ajută de asemenea la combaterea răcelilor și a altor probleme respiratorii, datorită proprietăților sale expectorante, antitusive și anti-inflamatorii. Consumul a două-trei căni de infuzie de anason zilnic ajută la eliminarea mucusului în exces și la calmarea tusei iritative.

 Infuzia de anason se prepară folosind o linguriță de semințe la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 10 - 15 minute, apoi se strecoară și se consumă caldă. Se recomandă ca infuzia de anason să nu fie consumată în grabă, ci cu înghițituri mici, pentru ca substanțele benefice pe care le conține să acționeze cât mai eficient.