Manastirea Agapia

 

Mănăstirea Agapia, dragoste creștină

manastirea agapia

 Una dintre cele mai cunoscute mănăstiri de la noi din țară este Mănăstirea Agapia. Aceasta poartă numele de „dragoste creștină„ din grecescul Agapis, preluând numele totodată de la Sihastrul Agapie care ar fi ridicat o bisericuță din lemn aici, în secolul al XIV-lea. Această mănăstire nu este numai un loc de reculegere, rugăciune și pelerinaj, ci și o adevărată oază de liniște înțesată cu istorie, unde vizitatorii vin pentru a se ruga și pentru a vedea un colț de istorie.

 

Unde se află mănăstirea Agapia?

 Mănăstirea Agapia este situată pe valea pârâului Agapia – Topolița, la poalele culmii Măgura, aproape de Târgu Neamț, la o distanță de 9 km, într-un cadru natural pitoresc, foarte frumos, mănăstirea fiind înconjurată de culmi montane și de păduri seculare. Mănăstirea Agapia este o mănăstire de măicuțe, situată la 43 km de orașul Piatra Neamț și la 7 km de de DN 15 C, la o altitudine de 480 m. Așezământul monahal de la Agapia este format din două complexe de clădiri, și anume Agapia Veche ridicată în anul 1585 de Petru Șchiopul și Agapia Nouă, ridicată de Hatmanul Gavril în anul 1642. 

 Drumul către mănăstirea Agapia este foarte frumos și pitoresc și mulți vizitatori îl parcurg pe jos, cântând prin pădure. Cert este că mănăstirea Agapia este o bijuterie arhitecturală ce îmbină stilul bizantin cu stilul neoclasic și arta românească. Hramul acestei biserici este Sfinții Mihail și Gavriil, în data de 8 noiembrie.

 

Scurt istoric al Mănăstirii Agapia

 Lângă mănăstirea Văratic, la poalele culmii Măgura, se află mănăstirea Agapia, unde s-a nevoit Cuviosul Agapie din Mănăstirea Neamț. Prima mărturie documentară s-a făcut în anul 1437, care delimita moșia Mănăstirii Agapia de moșia mănăstirii Neamț. În fond, mănăstirea Agapia este ctitorită de fratele lui Vasile Lupu, în anii 1642-1647, hatmanul Gavriil Coci și soția sa. Astfel, pisania menționează faptul că a fost ctitorită în această vreme această mănăstire, "În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Iată eu robul lui Dumnezeu, Gavriil Hatman cu Cneaghina Liliana, făcut-am și am zidit această Mănastire Agapia din nou zidită, în zilele blagocestivului și de Hristos iubitorului Domnului nostru Ioan Vasile Lupu Voievod. Și s-a început zidirea în anul 7150 (1642) octombrie 16 zile și s-au săvârșit la anul 7152 (1644) septembrie în 3 zile și s-au sfințit în anul 7155 (1647) septembrie 12".

 

Mănăstirea Agapia – mănăstire de măicuțe

 Până în anul 1803, mănăstirea Agapia a fost locuită de călugări, însă, la inițiativa mitropolitului Veniamin Costache, se hotărăște ca Mănăstirea Agapia să devină obște de maici. Această mănăstire a pătimit primejdii de incendiu, de asuprire turcească, și nu numai, dar a rămas la fel de frumoasă, bineînțeles, și cu ajutorul îmbunătățirilor aduse de-a lungul vremii, când i s-au adăugat noi pridvoare, turle, ferestre, etc.

 Interiorul Bisericii a fost pictat de Nicolae Grigorescu, folosind modele vii, culori minunate, inspirându-se din marii maeștrii ai Renașterii. Spre exemplu, pentru icoana Sfântului Gheorghe s-a inspirat din sculptura lui Donatello din Florența, iar pentru a-l picta pe proorocul Daniel, și-a făcut autoportretul.

 Al. Vlahuță spunea că "Sfinții lui Grigorescu sunt vii, omenește vii și destul de sfinți prin expresia de bunătate, de îndurare și de evlavie, pe care pictorul a știut să le-o dea fără să-i desfigureze, fără să-i bizantizeze prea mult, înțelegând distinctiv că un sentiment ceresc nu poate decât înfrumuseța o figură omenească.„

 Mănăstirea Agapia este și singurul seminar teologic pentru fete din Moldova, ce poartă denumirea de Sfânta Cuvioasa Parascheva. Pentru frumusețea locului, pentru frumusețea icoanelor și pentru sentimentele deosebite pe care această mănăstire le oferă vizitatorilor, este unul din cele mai frumoase locuri și mănăstiri de vizitat din țara noastră.