Lacul Albastru, Baia Sprie

 

Lacul Albastru din Baia Sprie

lacul albastru baia sprie

 Pentru toți iubitorii de natură, de pitoresc, de frumos, de aer curat, există un loc magic în România noastră care nu trebuie ratat sub nicio formă. Nu trebuie să plecați din țară pentru a vă găsi liniștea, pentru a fi în comuniune cu natura și pentru a vă relaxa, ci este suficient să explorați mai bine țara noastră și să fructificați tot ceea ce are de oferit. Nu trebuie să ratați însă acest loc magic, aflat la trei kilometri de Baia Sprie, în județul Maramureș.

 

Unde se află Lacul Albastru?

 Lacul Albastru poate fi găsit cu mare ușurință la doar câțiva kilometri de Baia Sprie. Acesta s-a format prin prăbușirea unei galerii miniere în anii 1919-1920 și, de-a lungul timpului, a început să se colecteze apă de ploaie. Astfel s-a format Lacul Albastru. Acesta este situat oe versantul Dealul Minei, pe partea de Sud-Vest și are o suprafață de 0,5 hectare și o adâncime de patru metri, cu o formă circulară și cu o distanță de 50 de metri de la un mal la celălalt. Apa din Lacul Albastru are o concentrație destul de ridicată în sulf și nu este periculoasă pentru cei ce înoată.

 

Lacul Albastru este unic în Europa

 Trebuie să mergeți să vizitați acest loc minunat deoarece este unic în Europa. Lacul Albastru este singurul lac ce își schimbă culoarea în funcție de lumina de afară și de oamenii care înoată în el. Din cauză că are în compoziție compuși sulfuroși, apa are o culoare verde-albăstruie și cu relfexe de smarald. Se spune că atunci când mai multe persoane înoată în Lacul Albastru, acesta devine de un albastru uimitor. De asemenea, pentru amatorii de mistere, oamenii locului au povești minunate și fascinante despre Lac să le povestească.

 

Peisaje rare în preajma Lacului Albastru

 Mergând pe poteca de lângă lac, la doar câteva minute distanță, veți ajunge pe o culme de deal de unde puteți vedea o panoramă minunată deasupra orașului Baia Sprie, un oraș încântător de altfel. Tot în zonă mai vedeți și o prăpastie ce se întinde pe câțiva zeci de metri și care a fost formată în urma prăbușirii unor galerii de mină, și aceasta se nunește Crăpătura Zorilor.

 

Unde ne cazăm la Lacului Albastru?

 O mulțime de pensiuni curate, cu prețuri decente și oferte care mai de care mai apetisante vă așteaptă în apropierea Lacului Albastru. Pentru cei pasionați dornici să petreacă mult timp în natură, aceste pensiuni sunt ideale fiind amenajate în așa fel încât să vă apropie de natură. Gazdele sunt extrem de ospitaliere iar stilul rustic și tradițional și bucatele gustoase vă vor încânta.

 

Obiective turistice în apropiere de Lacul Albastru

 În anul 1977, Lacul Albastru a fost declarat rezervație naturală și de atunci este în custodia Administrației Parcului Natural Munții Maramureșului, ce are în parteneriat cu alte ONG-uri ca și singur scop protejarea și conservarea peisajului în scop științific și mai ales educativ. Puteți vizita Stâncile Sâlhoi Zâmbroslabele din localitatea Borșa, Poiana cu Narcise Tomnatic Sahleanu din localitatea Repedea, lacul Vinderel.