Buzau

 

Obiective turistice în județul Buzău

obiective turistice in buzau

 Dacă vă aflați în trecere prin partea de sud-est a țării și dacă vă doriți să vizitați câteva obiective turistice demne de ținut minte, atunci județul Buzău este locul potrivit. Deși Buzăul este mai renumit pentru celebrii covrigi de Buzău și cârnații de Pleșcoi decât pentru atracțiile turistice, trebuie să știți că și aici aveți ce vizita. În plus, este un județ deosebit ce cuprinde aproape toate formele de relief – munți la nord, câmpii la sud şi in rest zonă de dealuri subcarpatice. De asemenea, încărcătura istorică a acestui județ este semnificativă și importantă, și turiștii care vin să își petreacă un week-end aici au foarte multe de vizitat.

 

Atracții turistice în județul Buzău

 Buzăul este un oraș destul de mic, dar cu o încărcătură istorică mare, iar județul Buzău ne oferă locuri și atracții turistice unice în țară. În excursiile dumneavoastră prin țară, poate vă doriți să vă îndreptați atenția și către aceste locuri deosebite, aproape neumblate, dar foarte interesante.

 

Focurile vii

Focul viu buzau

 Focurile vii de la Buzău, cunoscute și sub numele de focul nestins, deoarece arde fără întrerupere de zeci de ani, pot fi admirate în orice perioadă a anului. Focurile vii de la Buzău se află în satul Terca, în apropierea acestuia, comuna Lopătari. Fenomenul este deosebit și merită a fi admirat. Care ar fi explicația acestui fenomen? Poate fi vorba de emanații de gaze aprinse accidental sau din alte cauze naturale. Focul viu este spectaculos pentru turiștii de pretutindeni.

 

Vulcanii noroioși

 O altă atracție turistică deosebită în județul Buzău este reprezentată de Vulcanii Noroioși. Aceasta este indubitabil cea mai vizitată dintre atracțiile turistice din județul Buzău strângând anual mii de turiști din țară și din străinătate. Poate că nu este cea mai importantă atracție turistică a județului Buzău, dar cu siguranță este cea mai spectaculoasă și cea mai vizitată. Aceasta poate fi vizitată de turiști din Ploiești, București, Brașov, zona de sud a Moldovei sau estul Bărăganului, fiind destul de aproape. Zona este extraordinară, fascinantă și foarte atrăgătoare, care îmbie turiștii să rămână mai mult de câteva ceasuri. Rezervația Vulcanii Noroioși se întinde pe două platouri destul de mari, care se află pe dealuri. Rezervația este extrem de aridă și lipsită de vegetație, dar noroiul este la mare putere. De fapt, principala atracție sunt craterele în pământ, mai mari sau mai mici, de unde noroiul gâlgâie necontenit. Cum a apărut acest fenomen? Ei bine, gazul metan din adâncuri și-a croit drum spre sol și antrenează cu el și noroi și sare din straturile pe care le străbate.

 

Mănăstirea Ciolanu

 Mănăstirea Ciolanu este o adevărată oază de liniște. Aceasta este atestată documentar din secolul al XVI-lea și este un colț de rai, rupt de lume. Avem un drum foarte lung de parcurs până să ajungem la mănăstirea Ciolanu, dar o dată ajunși acolo, frumusețea locului ne îmbie să poposim preț de câteva ceasuri bune. Mănăstirea ciolanu se află în comuna Măgura din județul Buzău și peisajul este extraordinar. Liniștea locului este deosebită, și poate fi considerată și ca zonă de agrement, în afara locului de reculegere și rugăciune.

 

Mănăstirea Rătești

Manastirea ratesti buzau

 Mănăstirea Rătești se află la aproximativ 30 de km de orașul Buzău, în comuna Berca, satul Rătești. Aici se află Racla Sfântă cu Moaștele celor 40 de mucenici și Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului. În curtea mănăstirii puteți admira flori și copaci de o frumusețe rară și vă puteți găsi liniștea și pacea interioară.

 

Tabăra de sculptură în piatră de la Măgura

Tabăra de sculptură de la Măgura se află aproape de mănăstirea Ciolanu. Aici puteți admira zeci de modele de sculpturi din cele mai vechi, ce se întind pe pajiști cât vezi cu ochii. Acestea sunt pe cât de impunătoare, pe atât de splendide și se merită un tur complet al sculpturilor.

 

Barajul de la Siriu

Barajul de la Siriu este renumit pentru frumusețea sa. Aici se poate ajunge cu mașina, mai exact în comuna Siriu, după un drum de aproximativ 80 de km dinspre Brașov sau dinspre Buzău. Barajul Siriu este construit din rocă, steril și argilă și are o înălțime de 155 m. Acest baraj se situează pe locul doi din lume, la capitolul baraje construite fără ciment. În zonă puteți vizita cascada Casoca, cabana 14 Scaune, unde servirea este excelentă, dar și trasee turistice în munții Vrancei, Siriului și în Vârful Penteleu.

 

Tezaurul de la Pietroasele

Tezaurul De la Pietroasele

 În localitatea Pietroasele, un loc cu o mare însemnătate istorică, pe plan național dar și internațional, a fost descoperit celebrul tezaur de o mare valoare, și anume Cloșca cu puii de aur. Pietroasele este considerată o localitate cu destinație turistică și plină de comori neprețuite. Tot aici, mai putem vizita locul unde a fost descoperită celebra Cloșcă cu puii de aur, dar și complexul arheologic din castrul roman de la Gruiul Dării.

 

Pleșcoi

 Celebrii cârnați de Pleșcoi sunt o marcă înregistrată ce provine din județul Buzău, chiar din localitatea Pleșcoi. Aici are loc anual un festival al cârnaților de Pleșcoi, o adevărată tradiție pentru localnicii din zonă dar și pentru locuitorii județului și nu numai. În fiecare an, la începutul lunii octombrie, are loc acest festival în localitatea Berca, ce ține două zile, pline de distracție și voie bună, dar și de ... cârnați delicioși și vin de Pietroasele.

 

Stațiunea balneoclimaterică de la Sărata Monteoru

 Nu știți unde să vă programați următoarea vacanță? Aveți în plan să vă relaxați, să vă simțiți bine, în mijlocul naturii, și să vă încărcați cu energie? Ei bine stațiunea balneoclimaterică de la Sărata Monteoru este opțiunea perfectă, situată la 20 de km de Buzău, în comuna Merei. Aici puteți beneficia de o cură balneară cu indicații terapeutice, vă puteți bălăci în ștrandul cu apă sărată, puteți face plajă deoarece există plajă cu nisip, șezlonguri, de asemenea, terasele și chișcurile vă oferă gustările și băuturile reci de care aveți atâta nevoie. Cura de la Sărata monteoru se face pentru afecțiuni reumatismale, ortopedice, ginecologice și neurologice, dar poate fi considerată și o relaxare totală a trupului și a minții. puteți vizita și izvorul nr. 6, ce are ape minerale sărate, iodurate, bromurate, sulfuriase, calcice, indicate pentru a trata afecțiuni ale aparatului locomotor, ginecologic, ale bilei și afecțiuni gastrointestinale. Tot în Sărata Monteoră găsim cea mai mare tiroliană din țară, de 200 de m și una de 40 m pentru copii și dacă tot vă aflați aici, viztați și parcul dendrologic unde puteți admira arbori din specii exotice și autohtone de mare raritate. Nu știți unde să vă cazați? La vila Monteoru, desigur, unde serviciile sunt excelente.

 

Așezările rupestre din muntii Buzau

asezari rupestre din munti buzau

 În munții Buzăului găsim o mulțime de așezări rupestre, schituri și locuințe monahale din spațiul mioritic românesc. Așadar, în zona Nucu-Fișici-Ruginoasa, în comuna Colți, Bozioru, Pietroasele, Colți, sau Cătina, au fost descoperita foarte multe complexe rupestre, și anume foste chilii ale sihaștrilor, amenajate acum ca și locașe de cult creștin.

 

Colți de Chihlimbar

 În zona localității Colți care este cunoscută datorită exploatărilor intense de chihlimbar de odinioară, și acum se mai pot găsi bucățele de chihlimbar, care este considerat a fi cel mai valoros de pe planetă. La Colți se poate vizita și un mic muzeu al chihlimbarului, dar și o expoziție interesantă cu vânzare, de unde puteți achiziționa frumoasele pietricele.

 

Orașul Buzău

 Orașul Buzău nu este din păcate un oraș turistic, și, din târgul de altădată, a ajuns un orășel destul de banal, mutilat însă de activitățile cotidiene. Totuși, și aici putem menționa obiective precum Complexul Episcopal, Palatul Comunal, minunatul Parc Crâng, ce se întinde pe o suprafață de zece hectare, parcul Marghiloman și conacul Marghiloman, și muzeul județean. Dacă vă aflați în apropiere, nu ezitați să vizitați minunatele obiective turistice din județul Buzău.