Cum se manifestă astenia de primăvară?
Astenia este o afecțiune care apare de obicei în timpul schimbărilor sezoniere; este vorba despre o afecțiune care poate dura pentru un timp, în care ne simțim obosiți chiar fără a face un mare efort. Această afecțiune se caracterizează prin senzația de oboseală fizică și mentală și o lipsă de interes față de acțiunile obișnuite, vitalitate scăzută și o stare de slăbiciune constantă. Cauza asteniei nu este atât de vizibilă și este adeseori confundată cu alte tipuri de afecțiuni, cum ar fi depresia.
Astenia este mai frecventă în cazul femeilor și apare de obicei în intervalul de vârstă de 30 până la 40 de ani; dar nu este afecțiune exclusivă a femeilor, deoarece se manifestă și în cazul unor bărbați în jurul acestei vârste.
Motivele pentru care apare astenia sunt foarte diverse, însă unul dintre cele mai frecvente este schimbarea anotimpului, iar acest lucru se întâmplă atunci când corpul nostru nu se adaptează la schimbările din noul sezon. Organismul se adaptează iarna la climatul rece, iar când apare primăvara, schimbările care apar în mediul înconjurător ne pot afecta: există mai multă lumină în timpul zilei, polenul începe să fie prezent în aer, apar uneori schimbări bruște de temperatură sau de presiune atmosferică.
Toate aceste schimbări pot duce la apariția unora dintre următoarele simptome comune ale asteniei care sunt următoarele:
- Tristețe fără un motiv aparent
- Stări de iritare și de anxietate
- Lipsa poftei de mâncare
- Tensiune arterială scăzută
- Apatie constantă
- Scăderea libidoului
- Dureri de cap
- Nivele scăzute de energie
- Slăbiciune musculară
- Stări de epuizare
- Căderea părului (în unele cazuri)
Recomandări pentru combaterea asteniei de primăvară
Este adevărat că acest tip de astenie dispare puțin câte puțin pe măsură ce ne adaptăm la noul sezon, însă există întotdeauna opțiuni pentru a ajuta corpul să se adapteze mult mai repede și, de asemenea, pentru a împiedica ca acest lucru să se întâmple în mod constant. Iată care sunt recomandările noastre pentru a combate astenia de primăvară:
1. Consumați alimente bogate în triptofan: Una dintre modalitățile cele mai simple și mai eficiente de a coopera cu corpul nostru este dieta, iar dacă vrem să depășim această afecțiune, trebuie să avem o dietă bogată în triptofan, o aminoacid pe care îl putem găsi în anumite alimente. Triptofanul este un precursor al serotoninei, care ne ajută să ne păstrăm într-o stare bună psihică și emoțională. Alimentele care sunt bogate în triptofan și pe care le putem încorpora în dieta noastră sunt următoarele:
- Ouăle
- Laptele
- Peștele
- Leguminoasele
- Fructele uscate
- Cerealele integrale
- Fructe precum: ananas, căpșuni, papaya, mango, portocale, grapefruit, struguri
- Avocado
În plus față de acest aminoacid - triptofanul- putem încorpora în dietă și alte ingrediente care ne vor ajuta să combatem astenia primăvară, cum ar fi:
2. Ceaiul de ginseng: Ginsengul este un o plantă stimulentă și, de asemenea, ne ajută să ne recuperăm vitalitatea, dar are și proprietăți care ne pot ajuta să reducem nivelurile de stres. Consumul acestuia este recomandat la maximum 2 cești de ceai de ginseng pe zi.
3. Pulberea de Macca: Macca este un tubercul care este utilizat pentru a stimula libidoul și fertilitatea, dar pe lângă aceste utilizări putem folosi Macca și pentru a regla sistemul endocrin care ne ajută să controlam hormonii, un factor important care influențează starea noastră de dispoziție. Macca este o plantă bogată în vitamine și minerale, care ne ajută să ne redobândim energiile și, de asemenea, are un efect calmant care ajută la somn și relaxare. Macca poate fi consumată sub formă de infuzii, în smoothie-uri sau shake-uri, dar și ca supliment alimentar.
4. Drojdia de bere: Drojdia de bere conține multe vitamine care ne pot ajuta să ne recâștigăm vitalitatea. Pentru a o consuma, se poate amesteca în diverse smoothi-uri sau shake-uri sau se poate adăuga la supe sau în iaurt dimineața.
5. Infuzii de tei sau passiflora: De multe ori ne simțim obosiți, însă nu putem adormi. Acesta este un simptom comun al asteniei de primăvară, așa încât înainte de a dormi putem consuma o ceașcă de ceai de tei sau de passiflora pentru a putea adormi. Acestea se prepară dintr-o lingură de plantă la o cană de apă fierbinte, se lasă la infuzat 5-7 minute, se strecoară și se consumă îndulcite cu puțină miere.
6. Faceți exerciții fizice: Deși atunci când se manifestă astenia de primăvară nu avem chef de exerciții fizice, aceste sunt foarte benefice pentru combaterea acestei afecțiuni. Dacă vă este greu să vă mobilizați și să faceți sport, atunci încercați mersul pe jos, înotul sau aerobicul cu impact redus. Exercițiile fizice ne ajuta să eliberăm endorfine pentru a ne simți mai activi și mai veseli.
7. Consumați alimente bogate în vitamina B: Vitamina B este esențială pentru a combate stările de oboseală și de epuizare care apar în timpul asteniei, așadar puteți alege un supliment alimentar care conține grupul de vitamine B sau puteți consuma mai multe banane, leguminoase sau cereale integrale.
8. Hidratați-vă bine: A rămâne hidratat este o cheie esențială pentru recuperarea vitalității și pentru a combate alte simptome care pot apărea mai ales dacă sezonul de primăvară este foarte călduros. Beți suficientă apă în funcție de greutatea pe care o aveți și de activitățile fizice pe care le realizați.
9. Relaxați-vă: Încercați să efectuați activități care vă plac și care vă relaxează, râsul și buna-dispoziție sunt unele dintre cele mai bune remedii împotriva acestei afecțiuni, așadar bucurați-vă cât mai mult în această primăvară.