Șofranul: 8 beneficii pentru sănătate

Care sunt principalele beneficii ale șofranului pentru sănătate?

 Șofranul este un condiment foarte popular, având puternice proprietăți medicinale. Șofranul este de fapt condimentul cel mai scump din lume deoarece se obține doar în condiții speciale, fiind necesare aproximativ 15.000 de flori de Crocus Sativus (brândușe) pentru a se obține doar 100 grame de șofran. De asemenea, culegerea florilor de șofran se realizează doar manual și într-o singură săptămână din an.

 Șofranul este utilizat de mii de ani în cadrul medicinii tradiționale indiene, fiind un remediu natural folosit în tratarea a mai mult de 90 boli, printre care se numără: depresia, tusea, răcelile, tulburările stomacale, afecțiunile oculare, insomniile, sângerările uterine, scarlatina, problemele cardiace și disfuncțiile sexuale.

 Vă prezentăm în acest articol câteva dintre cele mai importante beneficii ale șofranului pentru sănătate, dovedite de către știința modernă prin intermediul unor teste medicale. Să vedem în continuare care sunt acestea:

1. Șofranul și disfuncția sexuală

 Diverse studii medicale au evidențiat faptul că șofranul este un remediu natural eficient în tratarea disfuncțiilor erectile. În cadrul unui studiu realizat recent, 20 pacienți având disfuncție erectilă au luat câte o capsulă de 200 mg de șofran în fiecare dimineață pe stomacul gol. După doar 10 zile, reacțiile erectile au fost în mod semnificativ ameliorate.

 În cadrul altui studiu realizat pe 50 pacienți diagnosticați cu diabet, un grup a fost tratat cu șofran aplicat topic, iar celălalt grup cu un remediu placebo aplicat topic. Rezultatele înregistrate au indicat că gelul de șofran aplicat topic a îmbunătățit în mod semnificativ disfuncția erectilă (DE), iar autorii acestui studiu au sugerat ca șofranul să fie considerat o opțiune de tratament pentru DE.

2. Șofranul și pierderea în greutate

 Șofranul poate ajuta persoanele care se confruntă cu un exces de greutate să piardă kilogramele nedorite. În cadrul unui studiu realizat de cercetători francezi, s-a testat un extract de șofran pe 60 femei ușor supraponderale. Femeile, împărțite în două grupe au primit fie un remediu placebo, fie câte 176,5 mg de extract de șofran de două ori pe zi. Pe o perioadă de 8 săptămâni consumul caloric al ambelor grupe de femei nu a fost restricționat. La finalul acestui studiu, în cazul grupului de femei care a luat șofran s-a înregistrat o reducere semnificativ mai mare a greutății corporale decât în cazul femeilor care au luat doar un remediu placebo. De asemenea, femeile care au luat extract de șofran au renunțat la gustările dintre mese deoarece au avut o senzație mai mare de sațietate.

3. Șofranul și depresia

 Șofranul poate fi de ajutor pentru ameliorarea multor boli psihiatrice. Practicanții medicinii tradiționale indiene folosesc de mii de ani aceste remediu natural pentru tratarea depresiei, iar studiile medicale au validat folosirea șofranului în acest scop.

 Un studiu realizat aleator, în dublu orb, pe o perioadă de șase săptămâni a comparat șofranul cu medicamentul de sinteză fluoxetină (Prozac). Cercetătorii au desemnat în mod aleator 40 pacienți diagnosticați cu depresie să primească zilnic câte 30 mg de șofran sau 20 mg de Prozac. Rezultatele obținute au indicat faptul că șofranul era la fel de eficient precum Prozacul în tratarea depresiei ușoare sau moderate.

 De asemenea s-a demonstrat că șofranul este la fel de eficient ca și medicamentul care conține imipramină (Trafanil) pentru tratarea depresiei ușoare sau moderate, însă fără a avea efecte secundare neplăcute.

 În plus, o meta-analiză a cinci teste de aleatoriii realizată de cercetătorii americani a evidențiat că extractul de șofran este eficient și în tratarea tulburărilor depresive majore în comparație cu un remediu placebo.

4. Șofranul și boala Alzheimer

 Șofranul s-a dovedit a fi un remediu sigur și eficient pentru tratarea bolii Alzheimer în faza ușoară și moderată. În cadrul unui test controlat în care s-a folosit un remediu placebo, 46 pacienți având Alzheimer au primit fie un placebo, fie câte 15 mg de șofran de două ori pe zi. După o perioadă de 16 săptămâni, grupul care luase șofran avea în mod semnificativ o funcție cognitivă mai bună decât grupul care luase placebo.

5. Șofranul și durerile menstruale

 Un studiu realizat în dublu orb și controlat cu placebo a indicat faptul că extractul de șofran poate ameliora în mod semnificativ simptomele sindromului premenstrual (PMS). Un grup de 50 femei care aveau sindrom premenstrual a fost împărțit în 2 grupe care au primit zilnic fie un remediu placebo, fie câte 30 mg de șofran timp de două luni. Autorii acestui studiu au concluzionat că șofranul este un remediu natural eficient pentru ameliorarea sindromului premenstrual.

6. Șofranul și degenerarea maculară

 Un studiu realizat de către un grup de cercetători australieni și italieni a indicat faptul că șofranul ajută la încetinirea progresiei degenerării maculare relaționate cu vârsta (DMAE) și îmbunătățește vederea.

 Cercetătorii au realizat un studiu aleator, în dublu orb, controlat cu remedii placebo în cazul unor persoane diagnosticate cu DMAE într-o fază timpurie. Un grup de pacienți a primit zilnic câte 20 mg de șofran. După doar 90 zile cercetătorii au observat o îmbunătățire semnificativă în cazul grupului care a primit șofran.

 Cercetătorii au mai testat un grup de 29 pacienți având vârstele cuprinse între 55 și 85 ani, având degenerare maculară relaționată cu faza timpurie. Pacienții au primit zilnic câte 20 mg de șofran ca supliment alimentar timp de aproximativ 14 luni. După această perioadă, cercetătorii au observat îmbunătățiri ale măsurătorilor clinice efectuate în cazul degenerării maculare.

 În plus, toți pacienții care au luat suplimente cu șofran au raportat o îmbunătățire a calității vederii, precum ameliorări în ceea ce privește contrastul și percepția culorii, capacitatea de lectură și vederea în cazul unei iluminări reduse. Toate aceste elemente s-au tradus printr-o îmbunătățire substanțială a calității vieții pacienților.

7. Șofranul și sindromul metabolic

 Șofranul poate reduce în mod semnificativ simptomele sindromului metabolic. Cercetătorii din Orientul Mijlociu au măsurat “proteinele de șoc termic” (HSP) în cazul a 105 pacienți diagnosticați cu sindrom metabolic. Nivelele ridicate de HSP sunt relaționate cu o inflamație crescută în organism și cu un risc mai mare de sindrom metabolic care poate conduce la diabet, obezitate și boli cardiovasculare.

 Pacienții au primit zilnic câte 100 mg de șofran sau câte un placebo. După o perioadă de trei luni, anumiți HSP au fost reduși în mod semnificativ în cazul celor care luaseră șofran.

8. Șofranul și cancerul pancreatic

 Șofranul conține un compus carotenoid numit crocetină. În cadrul unui studiu publicat în revista Oncotarget, cercetătorii au indicat faptul că acidul crocetinic, un compus purificat al crocetinei, a inhibat creșterea celulelor de cancer de pancreas uman cultivate în laborator.

 De asemenea, acidul crocetinic extras din șofran a redus în mod semnificativ creșterea tumorilor cu aproximativ 75% în comparație cu un grup de control de cobai în cazul cărora s-a evidențiat o creștere cu 250% a creșterii tumorale. Conform cercetătorilor, acidul crocetinic este atât de eficient deoarece alege ca țintă celulele mamă în cazul cancerului pancreatic care în general sunt rezistente la tratamentele convenționale precum chimioterapia.

 Autorii acestui studiu au semnalat faptul că doza necesară de acid crocetinic pentru a obține rezultate evidente nu era deloc toxică pentru celulele umane normale. Acești autori au sugerat faptul că carotenoidele sunt bine tolerate în doze ridicate, iar numeroase studii medicale au sprijinit folosirea acestora în chimioterapia contra cancerului.

Alte beneficii ale șofranului

 Pe lângă beneficiile și utilizările menționate anterior, consumul de șofran poate fi de ajutor și în cazul următoarelor probleme de sănătate:

 - Ateroscleroză: În cazul acestei boli s-a remarcat acțiunea antioxidantă a șofranului asupra oxidării colesterolului LDL, efectul său inhibator asupra expresiei moleculelor de aderare celulară și a aderării leucocitelor la celulele endoteliale. Toate aceste acțiuni contribuie la inhibarea progresiei aterosclerozei.

 - Scleroză multiplă: Un grup de cercetători din Pakistan a descoperit că șofranul poate fi în mod potențial util pentru tratarea sclerozei multiple.

 - Boala Parkinson: Crocetina, un compus extras din șofran, este utilă pentru prevenirea bolii Parkinson și are un bun potențial terapeutic în lupta contra acestei tulburări neurologice.

 - Anxietate și insomnie: În cazul studiilor realizate pe animale, oamenii de știință a descoperit că șofranul reduce anxietatea și crește timpul total de somn.

 - Cancer: Cercetătorii au examinat mai mult de 30 studii despre legătura dintre șofran și cancer și au concluzionat că acest remediu natural are un bun potențial pentru prevenirea și tratarea anumitor forme de cancer.

 - Alte posibile utilizări și beneficii ale șofranului: Inflamație, probleme de stomac, dureri cronice sau acute, diabet, probleme cardiace, tensiune arterială, colesterol ridicat, astm și tuse.

Cum se utilizează șofranul?

 Șofranul, la fel ca toate plantele medicinale poate fi utilizat în diferite moduri, ca de exemplu:

 - Administrat sub formă de supliment alimentar, șofranul este indicat pentru tratarea cazurilor de depresie ușoară sau moderată și de sindrom premenstrual, câte 30 mg administrate zilnic în două doze separate.

 - Conform specialiștilor, o doză zilnică de până la 1,5 g (1,500 mg) este sigură; simptomele determinate de un exces de șofran apar de obicei după ce s-au consumat mai mult de 5 g (5000 mg) de șofran la o singură doză. Depășirea dozelor indicate de șofran poate letală.

 - Ca și condiment, șofranul poate fi adăugat în numeroase feluri de mâncare, în special în cazul preparatelor cu orez, dar și a sosurilor de roșii.

 - Șofranul se păstrează într-un recipient închis ermetic, ferit de lumina solară.