Remedii pentru accelerarea metabolismului

 

Despre metabolism – date generale

Remedii pentru accelerarea metabolismului Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice care au loc în interiorul organismului prin intermediul cărora se obține energie, dar și materialele necesare pentru buna sa funcționare, creștere și dezvoltare.

 Odată cu alimentele consumate, organismul primește apă, săruri minerale, vitamine și diverse substanțe nutritive care sunt prelucrate apoi de enzimele intestinale și descompuse în substanțe mai simple.

 Astfel, hidrații de carbon sunt transformați în glucoză și în alte zaharuri, grăsimile în acizi grași și proteinele în aminoacizi. Zaharurile și aminoacizii merg direct în sânge, în timp ce acizii grași se recombină în peretele intestinal formând noi molecule de grăsimi care trec în sistemul limfatic, iar ulterior sunt vărsate în fluxul sanguin. Glucoza și grăsimile sunt utilizate de către celulele organismului pentru a genera energie, în timp ce aminoacizii sunt folosiți ca materie primă pentru crearea proteinelor.

 Utilizarea diferiților nutrienți de către celule are loc prin intermediul a două tipuri de reacții metabolice: cele anabolice, care consumă energie și a căror finalitate este elaborarea produselor complexe pornind de la molecule simple, iar cele catabolice, care prin descompunerea substanțelor complexe în elemente mai simple produc energie. Un exemplu de reacție anabolică este sinteza de proteinelor pornind de la aminoacizi, iar combustia glucozei este un exemplu de reacție catabolică.

 Procesele catabolice au loc în două faze: în prima fază, nutrienții se transformă în molecule foarte mici, cum ar fi acidul acetic sau acidul piruvic, iar în a doua fază, aceste molecule se combină cu oxigenul și sunt arse în interiorul celulelor, având ca produse finale dioxidul de carbon și apa.

 Atunci când organismul nu are nevoie de un surplus de energie, micile molecule de acid piruvic și de acid acetic care se formează în timpul reacțiilor catabolice nu se ard, ci sunt utilizate în reacții anabolice pentru producerea grăsimilor; astfel se stabilește o legătură foarte strânsă între anabolism și catabolism.

 Procesele metabolice sunt controlate de diverse enzime și de anumiți hormoni precum tiroxina, cortizolul, adrenalina și insulina. Din acest motiv, tulburările enzimatice și hormonale au o amplă repercusiune asupra metabolismului.

 Totuși, aceste procese nu sunt atât de simple cum par la prima vedere. În cadrul metabolismului sunt incluse atât distrugerea anumitor substanțe, cât și formarea altor noi. Aceste două procese sunt strâns relaționate, iar din echilibrul ambelor rezultă păstrarea unei greutăți corporale stabile.

 În general, când se afirmă că metabolismul este accelerat sau este scăzut, se face referire la metabolismul energetic, mai exact, la reacțiile chimice prin intermediul cărora celulele prelucrează alimentele pentru a obține energie.

 Dacă aceste combustii se realizează cu o mică intensitate se spune că metabolismul a scăzut, iar atunci caloriile furnizate de alimente se transformă în grăsimi în loc să fie arse. Însă, în schimb, atunci când combustiile se realizează cu rapiditate se afirmă că metabolismul s-a accelerat; în acest caz, pe lângă arderile alimentelor se produce și arderea grăsimii corporale și uneori inclusiv a propriilor proteine, ceea ce duce la pierderea în greutate.

 

Factori care contribuie la creșterea în greutate, pe lângă un metabolism lent:

 1. Consumul prea multor calorii;

 2. Exercițiile fizice insuficiente;

 3. Sedentarismul;

 4. Genetica și antecedentele familiale;

 5. Anumite medicamente;

 6. Obiceiurile nesănătoase, cum ar fi odihna insuficientă și evitarea micului dejun.

 În continuare vă oferim câteva remedii naturiste care ajută la accelerarea metabolismului și implicit la pierderea kilogramelor în exces.

 

      Remedii naturiste pentru accelerarea metabolismului

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 1:

 Beți în fiecare dimineață un pahar cu apă caldă în care ați stors sucul de la o lămâie. Proprietățile benefice ale lămâilor pentru menținerea unei greutăți echilibrate sunt binecunoscute și apreciate. Apa caldă cu lămâie este un excelent detoxifiant și dezinflamant pentru corp. Lămâile sunt bogate în pectină (la fel ca merele), care ajută la combaterea poftelor alimentare. Numeroase studii medicale au demonstrat că persoanele care au o dietă mai alcalină tind să piardă în greutate mult mai rapid. De asemenea, vitamina C din lămâie participă şi la eliminarea colesterolului rău şi la arderea grăsimilor din organism.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 2:

  Consumați la micul dejun un bol de fulgi de ovăz (cu lapte de migdale sau lapte de cocos). Fulgii de ovăz sunt fibre solubile care sunt metabolizate mai lent de către organism. Ca rezultat, nivelul de insulină din corp scade, iar ritmul metabolismului crește. Puteți adăuga și puțină scorțișoară deasupra pentru un plus de savoare, dar și pentru a impulsiona metabolismul. Acest condiment atât de popular conține o serie de compuși care ajută corpul să metabolizeze zaharurile mai repede.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 3:

 Consumați zilnic 3-4 căni de ceai verde. Există numeroase studii care au confirmat că consumul pe termen lung al catechinelor din ceaiul verde este îndeosebi benefic pentru arderea grăsimilor și ajută de asemenea la creșterea nivelelor de oxidare a grăsimilor și a termogenezei.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 4:

 Presărați piper negru peste mâncărurile preparate și peste salatele de crudități. Uleiurile volatile pe care le conțin boabele de piper au un puternic efect antiinfecțios asupra căilor respiratorii și stimulează procesele digestive, îmbunătățind metabolismul.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 5:

 Consumați zilnic 2-3 căni de ceai de ghimbir. Atunci când consumăm ghimbir, se produce o mai bună absorbție a nutrienților esențiali în organism, datorită stimulării secrețiilor din stomac și a enzimelor pancreatice. Ceaiul de ghimbir reduce dorința constantă de a mânca și crește ritmul metabolismului datorită efectului său termogenic.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 6:

 Consumați zilnic 2-3 căni de ceai alb. Consumul frecvent de ceai alb încetinește capacitatea corpului de a absorbi grăsimile, ceea ce reduce riscul de supragreutate. În plus, ceaiul alb conține o cantitate importantă de cafeină, o substanță stimulantă care accelerează funcția metabolică.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 7:

 Beți zilnic 2-3 căni cu ceai de mentă. Proprietățile acestei plante medicinale atât de populare ajută la diminuarea poftei excesive de mâncare, care este un factor cheie atunci când dorim să pierdem în greutate. Consumul ceaiului de mentă între mese ne ajută la menținerea sub control a anxietății care ne impulsionează apetitul emoțional și ne ajută să evităm consumul excesiv de calorii.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 8:

 Consumați în mod regulat, în fiecare zi, aproximativ 300-500 g de ceapă crudă sau gătită, în supe sau salate, timp de 20 zile consecutive. Ceapa este un aliment foarte bogat în vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 și magneziu, dar este săracă în grăsimi saturate, sodiu și colesterol. Ceapa are valori nutritive perfecte pentru a scăpa de grăsimea în exces și de colesterol.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 9:  

 Fierbeți în 2 litri de apă până scad la 1 litru, 70 g de coada-calului și 50 g de rădăcină de gheara-mâței. Strecurați și apoi adăugați 40 g de turmeric. Lăsați să mai fiarbă la foc mic timp de încă 5 minute, strecurați și împărțiți infuzia în 8 părți pe care le veți consuma în 4 zile, de 2 ori pe zi, 4 zile consecutive în fiecare săptămână, timp de 6 săptămâni consecutive, adică, 24 zile în total.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 10:

 Fierbeți 40 g de frunze de frasin într-un litru de apă timp de 10 minute. Luați de pe foc și lăsați să se răcească. Strecurați și consumați de-a lungul zilei timp de o săptămână.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 11:

 Fierbeți timp de 10 minute, 40 g de frunze de frasin, 30 g de flori de lavandă și 30 g de unguraș.  Lăsați să se răcească și strecurați. Împărțiți infuzia în 8 părți pe care le veți consuma în 4 zile,  de 2 ori pe zi, timp de 16 zile consecutive; faceți pauză timp de 8-10 zile, apoi reluați cura timp de 16 zile, adică, 32 zile în total.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 12:

 Fierbeți timp de 15 minute într-un 1 litru de apă 30 g de turmeric, 50 g de frunze de mesteacăn și 40 g de crețușcă. Acoperiți și lăsați să se infuzeze timp de 1 oră, apoi strecurați infuzia și împărțiți în 6 părți pe care le veți consuma în 3 zile, de 2 ori pe zi, 6 zile pe săptămână, timp de 5 săptămâni consecutive, adică 30 zile în total.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 13: 

 Alternați comprese calde și reci  pe zona trunchiului (în special în zona ficatului, vezicii și căilor biliare) timp de 15 minute. Compresele pot să fie umectate în pretabil în infuzie de măghiran. Realizați acest procedeu timp de 6 săptămâni consecutive, adică de 3 ori pe săptămână.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 14: 

 Cu ajutorul blenderului procesați câteva frunze de varză albă sau varză roșie, un pumn de frunze proaspete și spălate de leurdă și 1/2 cană cu apă. Procesați până ce obțineți o băutură omogenă și consumați acest suc proaspăt, o dată pe zi.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 15:

 Consumați zilnic o infuzie de coji de mere cu scorțișoară. Coaja de mere este recunoscută datorită capacității sale de a ajuta la pierderea kilogramelor nedorite, iar aceasta se datorează prezenței acidului ursolic, care activează formarea colagenului. Pentru a prepara această infuzie se vor curăța de coajă trei mere (de preferință ecologice) și se vor fierbe într-un litru de apă 5 minute. Lăsați să se răcească puțin și adăugați o linguriță de scorțișoară.

Remediu pentru accelerarea metabolismului nr. 16:

 Consumați o infuzie de rozmarin de 3 ori pe zi. Rozmarinul are proprietăți carminative, ceea ce înseamnă că facilitează eliminarea gazelor acumulate în aparatul digestiv. Infuzia de rozmarin se prepară din o linguriță de plantă la o cană cu apă. Este recomandabil să se bea această infuzie după mesele principale ale zilei.

 

Întrebări și răspunsuri referitoare la metabolism:

 1. De ce unele persoane se mențin suple chiar dacă mănâncă mult, în timp ce altele se îngrașă chiar dacă mănâncă puțin? Acest aspect are legătură cu metabolismul?

 Cu toate că îngrășarea sau obezitatea se produc ca și consecință a unui exces de calorii, în realitate multe persoane obeze nu mănâncă mai mult decât cele slabe, însă organismul lor consumă mai puțină energie.

 Există persoane care consumă alimente bogate în calorii și nu se îngrașă deoarece au un metabolism foarte activ care le arde rapid, transformându-le în energie. Din contră însă, alte persoane nu au această activitate metabolică ce este capabilă să ardă caloriile în exces și prin urmare, au tendința de a se îngrășa.

 2. Dacă organismul este capabil să transforme o substanță în alta atunci când e necesar prin intermediul metabolismului, de ce se insistă atât asupra faptului că alimentația trebuie să fie variată?

 Organismul uman, prin intermediul proceselor metabolice complexe, este capabil să formeze substanțe energetice pornind practic de la toate alimentele; astfel de exemplu, se obține glucoză pornind de la glicerina care compune grăsimile și de la aminoacizii din proteine. Însă ceea ce organismul nu poate face este să transforme în proteine glucoza sau grăsimile și de asemenea nu este capabil să producă săruri minerale și nici multe dintre vitaminele de care are nevoie. În consecință, este foarte important ca dieta să fie variată, cu scopul de a oferi organismului toate substanțele pe care acesta nu le poate produce.

 3. Este adevărat că somnul suficient ne ajută să ne accelerăm metabolismul?

 La o primă vedere, pare puțin paradoxal ca somnul să poată accelera metabolismul, însă în prezent mai multe studii medicale au demonstrat deja că există o corelație directă între orele de somn și metabolism. Această corelație se datorează faptului că lipsa de somn și alte tulburări de somn au implicații negative asupra bunei funcționări cardiovasculare și metabolice, deoarece afectează reglarea metabolică a glucozei și a altor hormoni care sunt relaționați cu creșterea în greutate și apariția diabetului de tip II. Tocmai de aceea, este important să dormim 7-8 ore în fiecare noapte dacă dorim să ne accelerăm metabolismul.

Mai poți citi din Remedii si tratamente naturiste

6 remedii naturiste con…

Care sunt cauzele căderii părului?  Căderea părului este o problemă suferită nu doar de băr...

7 alternative la antibi…

Bacteriile bune și rolul microbiomului intestinal  Antibioticele, bine utilizate, pot salva vieț...

10 utilizări ale plant…

Istoria plantei de Aloe Vera  Deși beneficiile plantei de Aloe Vera sunt impresionante, acestea n...

4 plante medicinale pen…

Plante pentru sănătatea căilor respiratorii  Una dintre modalitățile prin care organismul tre...

Aciditatea stomacală: …

Ce este aciditatea stomacală sau gastrita?  Gastrita sau aciditatea stomacală este de fapt un ex...

CuiÈ™oarele: proprietă…

Proprietățile terapeutice ale cuișoarelor  Pe lângă faptul că sunt folosite ca remediu natur...

5 remedii naturiste con…

Vara și dezavantajele sale  Odată cu sosirea verii, majoritatea persoanelor petrec mai mult timp...

Coada-calului: 14 benef…

Coada-calului și proprietățile sale medicinale  Coada-calului era cunoscută încă din Grecia ...

Leurda, proprietăți ȅ

Cum se folosește leurda?  Leurda (Allium ursinum) este un tip de plantă erbacee care crește în...

Infuzie pentru prevenir…

Infuzie pentru prevenirea gripei și a infecțiilor  Această formulă pe bază de 7 plante oferă...

Șofranul: 8 beneficii …

Care sunt principalele beneficii ale șofranului pentru sănătate?  Șofranul este un condiment f...

Remedii naturiste contr…

Ce este hipotensiunea?  Sângele circulă în mod continuu prin întregul corp datorită pre...

Proprietățile curativ…

  Care sunt beneficiile algei Chlorella?  Chlorella este o microalgă verde care există de ma...

12 antibiotice naturale…

12 antibiotice naturale puternice (II)  Vă prezentăm în continuarea primului articol inti...

12 antibiotice naturale…

Antibioticele de sinteză și efectele lor secundare  Fără îndoială că antibioticele su...

Sucuri pentru întărir…

  Ce este sistemul imunitar?  Sistemul imunitar este sistemul de apărare naturală pe care corp...

Feniculul și proprietą

  Feniculul și proprietățile sale medicinale  Feniculul este o plantă originară din Europa ...

Anasonul: proprietăți…

  Anasonul: proprietăți medicinale și beneficii  Anasonul, având denumirea științifică de...

Remedii naturiste cu sp…

  Date generale despre spirulină  Spirulina este o algă de dimensiuni mici, unicelulară È™i Ã...

Plante medicinale vinde…

  Cele mai cunoscute modalități de folosire a plantelor medicinale  Plantele medicinale sunt r...

Remedii pentru stomacul…

  Stomacul sensibil: cauze și simptome caracteristice  Stomacul sensibil este însoțit adeseor...

Remedii pentru accelera…

  Despre metabolism – date generale  Metabolismul este acel ansamblu de transformări chimice ...

Shake de sfeclă roÈ™ie…

  Sucul de sfeclă roșie: o comoară pentru sănătate  Unul dintre sucurile detoxifiante prin ...

Remedii cu miere pentru…

  Mierea este un aliment complet  Mierea este unul dintre alimentele cele mai complete care exis...

Siropuri È™i remedii ex…

  Siropuri și remedii expectorante pentru căile respiratorii  Există siropuri naturale pentru...

Ceapa, remediu excepÈ›i…

Ceapa are un conținut ridicat de polifenoli benefici  A consuma zilnic o ceapă bogată în vitam...

7 infuzii antigripale e…

  7 infuzii antigripale eficiente  Gripa debutează cu stări de oboseală, dureri musculare, du...

5 remedii naturiste con…

  5 remedii naturiste contra cistitei  Vă prezentăm în acest articol câteva remedii naturist...

5 reÈ›ete de sucuri rev…

  Țelina, o legumă cu proprietăți curative  Țelina este o legumă care are multe proprietă...

Polenul: proprietăți…

  Polenul este un superaliment complet  Recent, polenul a început să fie din ce în ce m...

7 remedii naturiste cu …

  7 remedii naturiste cu struguri  Strugurii, originari din regiunea caucaziană, sunt fructe di...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra alergiilor  Alergia se caracterizează printr-un ansamblu de simptome...

Remedii naturiste în s…

  Remedii naturiste în sciatică  Denumirea acestei afecțiuni provine de la nervul sciatic, ca...

5 beneficii ale clorofi…

  Ce este clorofila?  Clorofila este unul din compuÈ™ii chimici fundamentali care este prezent Ã...

6 băuturi naturale con…

  6 băuturi naturale contra infecțiilor urinare  În special femeile se confruntă cu infecți...

Sucuri pentru purificar…

  Sucuri pentru purificarea colonului  Funcția colonului poate fi afectată din diverse motive...

Anemia: prevenire È™i r…

  Ce este anemia?   Anemia este o afecțiune a sângelui care poate provoca o întreagă listă ...

Remedii naturiste contr…

  Cauzele durerilor articulare  Deteriorarea articulațiilor poate să apară odată cu înainta...

Remedii naturiste contr…

  Ce este migrena?  Migrena este un tip de durere de cap care este însoțită și de alte simpt...

Băutură antiinflamato…

  Băutură antiinflamatorie și anticancerigenă cu turmeric  Pe lângă proprietățile ...

Probioticele pot preven…

  Ce sunt probioticele? Probioticele pot preveni cancerul hepatic  Oamenii de știință au...

10 băuturi anticanceri…

10 băuturi anticancerigene  Cancerul este o boală gravă, foarte răspândită în prezent, î...

Plante medicinale È™i a…

  Ce este apatia?  Apatia poate fi definită ca o lipsă de motivație pentru a acționa și con...

Proprietățile anti-ca…

  Șofranul – un condiment valoros  Șofranul are o lungă istorie, fiind folosit ca și condi...

Remedii preventive cont…

  Remedii preventive contra cancerului  Principala cauză a cancerului este stilul de viață mo...

Ceapa È™i usturoiul: re…

Ceapa și usturoiul: remedii anti-cancer  În ultimii ani, numeroase studii medicale au demonstrat...

Vitamina C, remediu con…

  Vitamina C, remediu contra cancerului (II)  Dr. Ronald Hunninghake (Statele Unite) este un exp...

Vitamina C, remediu con…

  Aspecte generale despre vitamina C   - Vitamina C este un nutrient care se găsește în alime...

Vinetele lupta eficient…

  Vinetele ne protejează contra cancerului    Specialiștii în nutriție numesc această leg...

Beneficiile iasomiei pe…

  Iasomia, regina florilor  Iasomia (Jasminus communis) este un arbust având flori albe, roz, g...

Remedii naturale contra…

  Remedii naturale contra depresiei  Depresia este o tulburare a stării emoționale care determ...

Ceaiul din flori de cir…

  Ce este retenția de lichide?  Retenția de lichide sau edemul este o afecțiune care se produ...

Legumele crucifere lupt…

  Legumele crucifere și cancerul de sân  Legumele crucifere sunt fundamentale pentru a lupta c...

Varza, remediu eficient…

  Varza ne ajută la prevenirea oricărui tip de cancer  Varza aparține familiei Brassica, la f...

Alimente antiinflamator…

  Alimente antiinflamatorii pentru colonul iritabil  Se estimează că mai mult de 25% din popul...

5 plante pentru tratare…

  5 plante pentru tratarea artritei  Artrita este o boală cronică ce generează inflamarea art...

Remedii naturiste contr…

  Remedii naturiste contra amigdalitei  În fiecare zi, amigdalele noastre sunt expuse la divers...

Beneficiile vindecătoa…

  Beneficiile vindecătoare ale echinaceei  Echinaceea este o plantă care se folosește pentru ...

Ceaiul Bancha luptă ef…

  Despre ceaiul Bancha  Ceaiul Bancha este o varietate japoneză a ceaiului verde și este folos...

Mierea, remediu natural…

  Motive pentru care mierea te va ajuta să dormi mai bine  Cu toții trecem uneori prin perioad...

7 remedii naturiste con…

  Ce cauzează înroșirea ochilor?  Există mulți factori care pot determina iritarea ochilor...

Mango previne È™i trate…

  Mango luptă împotriva cancerului  În prezent, cancerul este o boală care afectează din pÄ...

5 infuzii pentru tratar…

  5 infuzii pentru tratarea anxietății  Problemele de anxietate afectează o mare parte din po...

5 remedii naturale cu a…

  Avocado și beneficiile sale  Fructul de avocado este considerat unul din alimentele cele mai ...

Beneficiile plantei alo…

  Aloe vera reglează pH-ul stomacului și reduce aciditatea  Datorită proprietăților sale vi...

Remedii naturiste împo…

  Remediile naturiste ajută la tratarea sângerărilor gingivale  Cu toții ne temem de vizita ...

Remedii naturiste pentr…

  Remedii naturiste pentru problemele de fiere sau bilă  Fierea este unul din cel mai pretenți...

Proprietățile turmeri…

  Extractul de turmeric distrugere celulele canceroase  Un nou studiu științific a constatat c...

Uleiul de cocos pentru …

  Ce este ficatul gras?  Ficatul este un organ de mare importanță care participă la digestie ...

Remedii naturiste contr…

  Ce este aciditatea stomacală?  Aciditatea stomacală sau arsura stomacală este o senzație n...

Sucuri naturale pentru …

  Importanța menținerii unui ficat sănătos  Sedentarismul și obiceiurile nocive ne pot slă...

Zmeura È™i ceaiul verde…

  Zmeura și ceaiul verde combat celulita  Zmeura şi ceaiul verde au proprietăți foarte simil...

Remedii naturale pentru…

  Remedii naturale pentru durerile musculare  Cu toții am suferit la un moment dat de dureri mu...

Tratamente naturale con…

  Ce trebuie să știm despre tusea nocturnă?  Dacă ne confruntăm cu neplăcerile tusei noctu...

5 sucuri anticancerigen…

  Alimentația și pH-ul  Tot ceea ce mâncăm și bem influențează în bine sau în rău pH-u...

Metode inedite È™i natu…

  Nasul înfundat, simptom al răcelilor și alergiilor  Nasul înfundat este un simptom al răc...

Infuzii naturale care t…

  6 infuzii naturale pentru a trata simptomele de menopauză  Dacă urmezi un tratament medicame...

SeminÈ›ele de in reduc …

  Consumul de semințe de in poate reduce mortalitatea în cancerul de sân cu până la 70 %  M...

Turmericul produce recu…

  Turmericul ajută pacienții cu Alzheimer  Turmericul a fost folosit în India de peste 5.000 ...

ȘtiinÈ›a confirmă: tu…

Curcumina din turmeric are eficacitatea a 14 medicamente  Turmericul este una din plantele cele ma...

Ciupercile Shiitake au …

  Ciupercile Shiitake, unul din alimentele cele mai sănătoase de pe planetă  În general, toa...