Obiceiuri sanatoase care pot preveni cancerul

 

5 reflexe de adoptat pentru prevenirea cancerului

obiceiuri sanatoase care pot preveni cancerul

 Chiar dacă nu putem interveni în totalitate în prevenirea cancerului există unele reflexe pe care le putem adopta în viața de zi cu zi care se dovedesc a fi utile în acest sens. Se estimează că peste un sfert din tipurile de cancer ar putea fi evitate prin schimbarea anumitor obiceiuri din viața de zi cu zi. Iată ce sfaturi ne dă dr. Olivier Villemain, cardiolog la Paris.

 

Renunță la fumat

 Fumatul este responsabil de apariția unui caz de cancer din trei. Fumatul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar, între 50-70% pentru cancerul căilor aero-digestive superioare (gură, laringe, faringe, esofag), 40% pentru cancerul la vezică și 30% pentru cancerul pancreatic. Fumatul este implicat în mod direct și în dezvoltarea cancerului căilor urinare, de col uterin, de stomac. Renunțarea la fumat este deci unul din primele reflexe în prevenirea cancerului. Contrar ideilor preconcepute, nu este niciodată prea târziu pentru renunțarea la fumat. La cinci ani de la ultima țigară fumată, riscul apariției cancerului pulmonar este diminuat cu aproximativ 50%. Trebuie să treacă în jur de 10-15 ani pentru ca speranța de viață să se apropie de cea a unei persoane care nu a fumat niciodată în viață.

 

Adoptă o alimentație echilibrată și supraveghează-ți greutatea

 Alimentația joacă un rol important în prevenirea anumitor tipuri de cancer. În acest sens, consumă în fiecare zi cel puțin cinci fructe și legume, acestea jucând un rol protectiv împotriva cancerului datorită conținutului bogat de fibre, vitamine și minerale antioxidante. Limitează consumul de carne roșie și mezeluri și privilegiază materiile grase de origine vegetală. Redu consumul de sare și supraveghează-ți silueta îndeaproape. S-a demonstrat faptul că obezitatea și kilogramele în plus sporesc riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în special cancerul de colon, de esofag și de ficat.

 

Fă mișcare

 Practicarea unei activități fizice regulate reprezintă o modalitate eficientă de a preveni cancerul. Cum? Activitatea fizică are o influență mare asupra aportului caloric dar și asupra metabolismului corpului, a hormonilor și proliferării celulare. Orice activitate ce implică mișcarea este mai mult decât binevenită, cel puțin 30 de minute pe zi.

 

Limitează consumul de alcool

 Alcoolul este cancerigen. Astfel, consumul regulat sau în exces de alcool reprezintă cea de-a doua cauză de apariție a cancerului după fumat. Riscul crește în funcție de cantitatea zilnică de alcool consumată. Astfel, riscul crește cu 10% în momentul în care consumul zilnic de alcool este mai mare de 10g. Chiar și consumul moderat de alcool sporește riscul apariției cancerului. Însă specialiștii spun că un pahar de vin roșu pe zi este excelent pentru sănătate.

 

Protejează-te de razele UV

 Expunerea la soare este în mare parte responsabilă de apariția unui număr mare de cazuri de cancer de piele. Drept urmare, protejarea de razele UV este absolut esențială. Pentru asta, îți recomandăm să eviți ședințele de bronzat artificial, evită expunerea la soare între orele 12-16, aplică odată la două ore o cremă de protecție solară cu indice ridicat (minim 30) și poartă pălării vara.