Sfintirea regulata a casei – Sfestania

 

Sfințirea regulată a casei – Sfeștania

sfintirea regulata a casei sfestania

 Slujba Aghiasmei Mici sau Sfințirea cea mică a apei mai poartă denumirea tradițională de Sfeștanie. Orice creștin a auzit acest termen și știe ce presupune ritualul sfințirii și purificării locuinței. Așa cum avem nevoie să ne spovedim și să ne împărtășim pentru a fi mai aproape de Dumnezeu, și Sfeștania este un mod de a ne apropia cu sufletul de cele sfinte. Așadar, după o curățire temeinică a sufletului prin spovedanie, se recomandă și săvârșirea slujbei de Sfeștanie în casa creștinilor. Sfeștania alungă spiritele rele și necurate din casă, readuce liniștea între cei ce locuiesc sub același acoperiș, și este o slujbă importantă ce trebuie săvârșită măcar o dată pe an de fiecare creștin în casa sa.

 

Generalități despre Sfeștanie

 Sfințirea casei este adesea săvârșită la mutarea în altă locuință, cu prilejul unei curățenii generale sau la renovarea casei. Dar acestea nu trebuie să fie singurele motive pentru care să facem o Sfeștanie. Sfințirea casei ar trebui să aibă loc în mod regulat pentru că, așa cum ne curățăm sufletul și conștiința de păcate prin Sfânta Taină a Spovedaniei, așa ne curățăm și locuința de cele rele prin Sfeștanie. Trebuie să știm de la bun început că numai un preot poate săvârși Sfeștania, și aceasta este o slujbă deosebită la care ar fi bine să participe toți locuitorii casei.

 

Pregătirea pentru Sfeștanie

 Pentru săvârșirea Sfeștaniei, creștinul are datoria de a se pregăti temeinic din mai multe puncte de vedere. Sfeștania nu este o simplă slujbă săvârșită în interiorul casei sau apartamentului în care locuiți, ci este o metodă prin care veți scăpa de tot ceea ce este rău și veți putea să vă simțiți mai liber din multe puncte de vedere și de asemenea mult mai liniștit. Înainte de a vă decide să optați pentru slujba de Sfeștanie, mergeți să vă spovediți. Consultați un îndreptar de spovedanie, notați-vă păcatele pentru a nu uita vreunul și mergeți la preotul dvs. duhovnic pentru a vă spovedi. După ce v-ați spovedit, puteți anunța preotul și stabili de comun acord o zi și o oră anume în care acesta să vină să săvârșească Sfeștania. De regulă, Sfințirea casei se face în vremea postului, însă acest lucru nu este obligatoriu, ci oricând cer credincioșii, mai puțin în săptămâna de după Sfintele Paști sau de după Crăciun. În general, sfeștania se săvârșește în zilele de post ale săptămânii sau în perioadele de post ale anului. O curățenie temeinică a casei în care locuiți va fi imperios necesară înainte de săvârșirea Sfeștaniei. Pregătirea pentru Sfeștanie presupune așadar o spovedanie sinceră, ferirea de dușmănii și de certuri, o curățenie temeinică, post și rugăciune.

 

Roadele Sfeștaniei

 Prin stropirea cu Agheasmă, toate duhurile rele, necurate și viclene care se adună la casa omului sunt îndepărtate și gonite, se iartă păcatele cele mici și gândurile rele și chiar se curăță mintea de gândurile cele spurcate. De asemenea, sănătatea sufletului și a trupului, foarte importante pentru orice creștin, se ameliorează, o dată ce casa se binecuvântează cu har de la Dumnezeu. În cazul în care casa nu a mai fost sfințită de mult timp, ca și în cazul oamenilor nebotezați, aceasta este vulnerabilă duhurilor necurate, tuturor relelor și blestemelor.

 

Cele necesare pentru Sfeștanie

 Preotul nu poate fi întâmpinat pur și simplu în caz că v-ați arătat interesul pentru ca acesta să săvârșească o slujbă de Sfeștanie în casa dvs. Așadar, pentru a pregăti preotul așa cum se cuvine, aveți nevoie de apă curată pusă într-un vas larg la gură, de un mănunchi de busuioc, de un bol de zahăr și unul de făină, de puțin untdelemn și vin, de cărbune și tămâie, dar și de lumânări curate de ceară de la biserică (câte una pentru fiecare membru al familiei ce locuiește în casă), un pomelnic cu cei vii din casă, o icoană pe masă sau în fața mesei îndreptată spre răsărit, și un prosop curat. Sfeștania este o slujbă ce vă va aduce numeroase beneficii din punct de vedere spiritual și nu trebuie neglijată.

Categorie: