Top 10 cele mai bune uleiuri
Rapiță, măsline, porumb, arahide, nuci… alegerea este vastă însă diferențele sunt semnificative între diferitele tipuri de ulei. Fiecare tip de ulei are o serie de caracteristici precise. Un lucru este sigur: toate uleiurile sunt compuse din 100% materii grase. Iată care sunt cele mai bune uleiuri.
1.Uleiul de rapiță
Uleiul de rapiță nu trebuie să lipsească din bucătăria ta. Uleiul de rapiță este un ulei cu gust neutru care se poate folosi la aproape orice. Comparativ cu uleiul de măsline, uleiul de rapiță este mai abordabil ca preț. Structura uleiului de rapiță este similară uleiului de măsline: este bogat în grăsimi mononesaturate și polinesaturate, grăsimi ale căror efecte asupra diminuării colesterolului rău au fost dovedite. Datorită conținutului bogat de grăsimi polinesaturate, uleiul de rapiță este un ulei ce rezistă foarte bine la căldură în momentul gătirii.
2.Uleiul de măsline
De fapt, există mai multe tipuri de ulei de măsline. Iată principalele denumiri pe care ar trebui să le reții:
- Presat la rece: în timpul procesului de fabricație, nu se atinge o temperatură mai mare de 50 de grade;
- Prima presare la rece: a fost obținut prin folosirea unei tehnologii de producție care presupune folosirea unui regim termic redus;
- Ulei virgin: un ulei obținut doar prin procedeul mecanic, nu este supus niciunui tratament chimic;
- Ulei extra virgin: este cel mai căutat ulei, sinonim cu un nivel redus de aciditate, ceea ce îi dă o serie de caracteristici gustative extrem de rafinate.
Esențial în cadrul dietei mediteraneene, uleiul de măsline este recunoscut pentru beneficiile conferite organismului. Este un ulei bogat în grăsimi mononesaturate, un ulei ce conține o mulțime de compuși fenolici și antioxidanți recunoscuți pentru faptul că încetinesc apariția anumitor tipuri de cancer sau tulburări cardiovasculare.
3.Uleiul de porumb
Relativ neutru, uleiul de porumb prezintă o compoziție interesantă în ceea ce privește grăsimile, cu un procent ridicat în ceea ce privește grăsimile mono și polinesaturate și un un conținut scăzut de grăsimi saturate.
4. Uleiul de arahide
Uleiul de arahide are un gust extrem de pronunțat și are o culoare foarte deschisă. Este un ulei folosit des la fripturi, conține o mulțime de grăsimi mononesaturate și polinesaturate.
5. Uleiul de floarea-soarelui
Acest tip de ulei este asemănător, datorită conținutului de grăsimi, uleiului de măsline, însă are un gust propriu, aparte.
6. Uleiul de nuci
Uleiul de nuci este un ulei delicat ce nu poate fi folosit la gătit. Se poate folosi, amestecat cu alte uleiuri la asezonarea vinegretelor.
7. Uleiul de susan
Extrem de folosit în cadrul bucătăriei asiatice, uleiul de susan conține o serie de nutrienți esențiali organismului, este antiseptic și antiinflamator.
8. Uleiul din semințe de struguri
Uleiul din semințe de struguri este un ulei lejer, o sursă excelentă de acid linoleic și polifenoli. Se poate folosi atât în scopuri culinare, cât și pentru prevenirea anumitor boli.
9. Uleiul de in
Uleiul de in este apreciat datorită conținutului bogat de acid alfa-linoleic. Odată deschis, uleiul de in trebuie folosit rapid.
10. Uleiul de trufe
Uleiul de trufe este o investiție mai mică decât trufa în sine, este un ulei parfumat, ideal pentru asezonarea salatelor.