Alternative la orez și la paste

 

8 alternative la orez și la paste

alternative la orez si la paste

 Dacă ai mereu de ales între paste și orez și dacă te-ai săturat deja de ele, ar fi cazul să descoperi secara, meiul, amarantul, sorgul, alacul, quinoa, bulghurul sau orzul.

 

Alacul.

 Alacul este o cereală asemănătoare cu grâul. Este și o cereală celebră pentru savoarea sa de nuci și cel mai adesea se numește și caviarul cerealelor. Alacul cu boabe mari se folosește pentru pâine, în timp ce cel cu bob mic este ideal pentru orez pilaf sau risotto. Cel cu boabe mici este ideal pentru persoanele care au intoleranță la gluten.

 

Secara.

 Această mică sămânță alungită de un verde deschis la culoare are o savoare mai pronunțată și cel mai bine ar fi să o combini cu alte tipuri de cereale. Se poate încorpora în ciorbe, în pilaf, lasagna, se poate prepara cu legume, etc.

 

Amarantul.

 Amarantul este o formidabilă sursă de proteine integrale. Dar și o plantă sacră pentru azteci. Nu are gluten și conține de 2 ori mai mult fier decât grâul. Se prepară foarte ușor în apă și făina este ideală pentru clătite.

 

Sorgul.

 Cultivată în Africa, această cereală conține semințe care sunt preparate la fel ca și orezul. Se poate prepara și în lapte pentru micul dejun. Semințele se pot transforma în făină. Făina de sorg este ideală atât pentru preparatele dulci cât și pentru cele sărate.

 

Meiul.

 Meiul este bogat în fibre și în magneziu, nu conține glutem și are și o savoare foarte dulce. Se poate prepara la fel ca și orezul sau ca și pastele. Este și un atu pentru frumusețe deoarece conține și siliciu. Ideal pentru unghii și pentru păr.

 

Quinoa.

 Quinoa este o cereală care conține foarte puține calorii și care este bogată în proteine și în fibre. Nu conține gluten, se poate digera extrem de ușor. Se prezintă sub forma unor semințe sau făină. Este foarte în vogă mai nou pentru tot felul de preparate și are un gust asemănător cu alunele.

 

Bulghurul.

 Bulghurul este interesant deoarece are un indice glicemic scăzut. Nu are deloc grăsimi și este foarte bogat în minerale. Este ideal pentru a prepara un veritabil tabouleh libanez.

 

Orzul.

 Orzul se poate prepara la fel ca și alacul și se poate folosi foarte bine pentru un risotto, pentru o salată sau chiar și pentru un desert. Este ideal pentru a înlocui orezul din orezul cu lapte. Are un gust foarte discret și sub formă de făină se pretează unor mulțime de preparate.

Categorie: