Oțetul balsamic, gustul autenticității

 

Oțetul balsamic este un veritabil aliat culinar

otetul balsamic gustul autenticitatii

 Provenind din Mondena, Italia, oțetul balsamic este un tip de oțet care se obține printr-un proces de fabricare de origine controlată. Numele său de oțet balsamic vine din latinescul balsameus, care înseamnă balsam. Este exact ca și efectul său minunat de care ne putem bucura.

 Oțetul balsamic este un condiment cu un gust unic care îi explică în parte succesul și nu numai… Este un veritabil aliat culinar dar și un atu pentru sănătate.

 

Oțetul balsamic are niște virtuți uimitoare.

 Oțetul balsamic este unul din rarele condimente care conține foarte puține calorii. Consumul său în interiorul diferitelor feluri de mâncare permite și controlarea glicemiei. Se spune și că este foarte util pentru a trata durerile musculare, pentru a îmbunătăți articulațiile și este chiar și un foarte bun antiseptic.

 

Cum se poate folosi oțetul balsamic.

 Oțetul balsamic se folosește în vinegrete și în marinate pentru a frăgezi carnea. Dar pune cel mai bine în valoare și savoarea preparatelor. Este ideal deci pentru parfuma tot felul de preparate. Pe lângă tot felul de vinegrete, oțetul balsamic se mai poate folosi în numeroase feluri de mâncare pentru care vine cu un plus de eleganță. Iată câteva idei:

 - vine cu o notă acidă pentru marinate, apoi dulce la preparare, atunci când restul de marinată se reduce pentru a se prepara un sos.

 - îl poți folosi alături de uleiul de măsline pentru o salată de crudități.

 - este delicios alături de roșii proaspete și de busuioc proaspăt mărunțit, alături și de floare de sare și de piper.

 - este excelent în vinegrete alături de muștarul de Dijon.

 - se poate folosi și în salatele de paste și pentru a marina fructele de sezon.

 - oțetul balsamic este ideal pentru a parfuma legumele la grătar. Trebuie să reduci cu zahăr oțetul balsamic la foc mediu timp de 30 de minute.

 - vine și cu o notă dulce-amăruie pentru sosurile care însoțesc carnea sau peștele.

 - poți prepara cu el o spumă foarte simplă de sfeclă roșie care poate servi drept acompaniament pentru numeroase feluri de mâncare pe bază de pește. Dar și o spumă mai originală cu mascarpone și cu caramel. Un desert foarte lejer și delicios.

 - de un caramel cu oțet balsamic parfumat cu portocală ce zici? Un sos foarte simplu dar foarte original.

 - dovleceii la grătar cu muguri de pin și cu oțet balsamic sunt cel mai delicios antipasti.

Categorie: