Vinete vegane cu tahini
Datorită efectului lor diuretic, vinetele coapte sunt adecvate pentru persoanele care au avut pietre la rinichi și care doresc să prevină reapariția acestora.
Pulpa vinetei, care este, din punct de vedere botanic, un fruct, conține carbohidrați, foarte puțină proteină și aproape deloc grăsimi. Vitaminele și mineralele sunt în cantități mici, cele mai importante fiind potasiul, calciul, sulful, fierul și vitamina C și B.
Vânăta crește producția de urină, stimulând capacitatea de filtrare a rinichilor. Este benefică pentru persoanele care suferă de digestie lentă și dispepsie biliară.
Vânătă este ușor laxativă datorită conținutului de celuloză (fibră vegetală).
Vinetele conțin solanină, o substanță ce dispare aproape complet atunci când fructul este aproape copt. Solanina este un alcaloid toxic, care produce tulburări digestive, însă care dispare în urma gătirii la temperaturi înalte. Din acest motiv, vinetele trebuie să fie consumate întotdeauna atunci când sunt procesate termic.
Ingrediente:
- 3 vinete coapte pe plită;
- 2 lingurițe de tahini (pastă de susan);
- Sare marină după gust.
Mod de preparare:
Vinetele coapte pe plită se curăță și se lasă la scurs. Pe un tocător se pun vinetele și se bat cu un satâr din lemn (nu folosiți robotul – vinetele devin amare din cauza oxidării și zdrobirii semințelor) până devin ca o cremă. Vinetele se pun într-un castron, se adaugă tahini, sarea și se amestecă bine. Se servește cu o salată sau cu roșii. Poftă bună!