Pasta de naut, Humus

 

Pastă de năut, Humus

pasta de naut humus

 Dacă iţi place bucătaria arabă, e posibil să te intrebi cum au preparat humusul pe care l-ai mâncat la restaurantul arăbesc. Surpriză! Îţi voi dezvălui în câteva clipe. Pregăteşte următoarele ingrediente:

 

Pastă de năut, Humus (4-6 porţii)

Ingrediente necesare pentru prepararea Pastei de naut(Humus):

 - ½ kg de năut

 - 1 lingură bicarbonat de sodiu

 - 2-3 frunze de dafin

 - 1 capăţână de usturoi

 - 250g susan

 - 3 linguri tahina

 - Sare

 - condimente: piper, curry, coriandru, chilli, ghimbir

 - 1/4l ulei de floarea soarelui sau de masline

 

Mod de preparare a Pastei de naut,Humus:

 Se pune cu o seară înainte, năutul la înmuiat. Se spală bine şi se pune apa fierbinte peste el, de 2 ori mai multă decât cantitatea de năut. Peste noapte năutul absoarbe apa, se înmoaie şi se umflă. Se adaugă in apa 1 lingură de bicarbonat de sodiu( acesta ajuta la o inmuiere mai eficientă). Dimineaţa se aruncă apa de pe năut si se spală bine in câteva ape,apoi se pune la fiert adunând spuma, care se strânge deasupra. Schimbăm prima apă, cu apă curată fiebinte şi punem năutul la fiert în cuctă. Înainte de a pune capacul, vom pune o linguriţă de sare, frunzele de dafin, câteva boabe de piper si de coriandru, 2-3 căţei de usturoi. Dacă năutul a fost bine inmuiat, în cuctă se fierbe in aprox 45-60min. E necesar să fie forte bine fiert, până când boabele aproape că se sfarmă, sau dacă se turtesc intre degete, sunt moi si păstoase. După ce se ia de pe foc, năutul se lasă la răcit, apoi se scurge din el apa, dar, atenţie, apa rămasă de la fiert, o păstram intr-un vas. Putem băga boabele bine fierte şi răcite în robot sau le putem pasa cu un mixer sau blender. Dacă e necesar adaugăm apa rămasă după fierbere, in aşa fel încât să se formeze o pastă, în care adăugăm gradat uleiul, la fel ca şi la o maioneză. Susanul îl punem într-o tigaie pe foc şi îl rumenim puţin mestecând continuu în el cu o lingură de lemn. Apoi îl punem pe o farfurie la răcit. Când susanul e bine răcit, îl râşnim cu o râşniţă de cafea, iar apoi îl adăugăm peste pasta de năut, unde amestecă tahina, condimentele şi usturoiul, după gust. Humusul, cum i se mai spune, se poate servi ca aperitiv, ca un pateu pe pâine sau putem să il servim ca felul 2, completând meniul cu o garnitură de orez în care se pune mult curry şi eventul o salată. Humusul este foarte apreciat în bucătăria arabă şi de obicei se serveşte cu lamâie.

 Vă doresc POFTA BUNA!!!

Categorie: