Ce stii despre unt?

 

Ce știi despre unt?

ce stii despre unt

 Untul este un clasic în bucătăria noastră. De la pâinea prăjită la micul-dejun până la tigaia în care îl punem pentru a prăji carnea, peștele sau legumele, untul rămâne un ingredient de neînlocuit în numeroase rețete datorită savorii și texturii caracteristice.

 Însă, nu toate tipurile de unt sunt la fel: gustul lor (chiar și culoarea) depinde de mai mulți factori printre care:

 - Animalul sursă și regimul acestuia: știai ca anglo-saxonii consumau în mod regulat unt de capră și că grecii erau specialiști în untul de oaie? Aceste produse sunt disponibile în magazinele bio.

 - Procesul de fabricare: pasteurizarea sau adăugarea unei culturi de bacterii schimbă absolut totul;

 - Nivelul de umiditate: untul este constituit din proteine din lapte, smântână și ouă. Cantitatea relativă a celor trei ingrediente principale schimbă consistența laptelui obținut precum și punctul de afumare.

 

   Care sunt diferitele tipuri de unt pe care le poți folosi în bucătărie?

Untul pasteurizat

 Untul pasteurizat este un unt clasic care colonizează rafturile supermarketurilor. Untul pasteurizat conține maxim 16% apă și minim 82% materie grasă. Este produs din lapte pasteurizat și poate să conțină sare.

 

Untul crud

 Untul crud este produs din smântână crudă nepasteurizată. Gustul untului crud este diferit față de untul pasteurizat deoarece temperaturile mult prea ridicate atinse în momentul procesului de pasteurizare modifică sau distrug unele molecule aromatice. Avantajul untului crud este ca se poate conserva mai mult timp.

 

Untul uscat

 Folosit adesea în patiserii, untul uscat este mai tare și are un punct de fuziune mai ridicat decât untul gras. Cel mai cunoscut unt uscat este Charentes Poitou.

 

Untul de cultură

 Fără sare, untul de cultură este obținut astfel: smântânei i se adaugă o cultură de bacterii, fapt ce îi conferă o aromă specială. Untul de cultură este mai gras decât untul tradițional.

 

Untul ghee

 Untul ghee este un unt clarifiat, de origine indiana. Ghee se prepară din grăsimea laptelui de vacă eliminându-se în întregime apa și anumite componente care nu sunt utile – grăsimi sau proteine.

Categorie: