Curatenia de toamna

 

Sfaturi utile pentru curățenia de toamnă

curatenia de toamna

 Curățenia generală se face de mai multe ori pe an. În principiu, în fiecare anotimp este necesară o curățenie generală a întregii locuințe. Fie că stați la casă sau la apartament, toamna aveți nevoie de o curățenie generală, pentru a reîmprospăta aerul din casă, pentru a dezinfecta fiecare colțișor, pentru a reda luciul mobilei și pentru a vă pune lucrurile în ordine. Nici covoarele, perdelele, jaluzelele nu rămân neatinse. Acestea trebuie curățate cu atenție. Dacă aveți și posibilitatea de a împrospăta camera în care dormiți și de a da cu var, este minunat. Dar nu e nevoie să faceți curățenie numai în interior, ci și la exterior, așadar, nu neglijați geamurile, balconul, grădina, foișorul... Totul trebuie să fie curățat, și toată familia trebuie implicată în acest proces.

 

Curățenia se face atât la casă cât și la bloc...

 Și la casă, și la bloc, trebuie să facem curățenie toamna. Ocupați-vă și de interiorul casei, dar și de exteriorul acesteia. Curățați cu atenție balconul, grădina, faceți modificări dacă este nevoie, schimbați pământul la flori, aruncați tot ce nu vă mai este de folos, sau faceți saci ori sacoșe cu haine pe care le puteți dona, faceți curat în toate sertarele, aranjați toate cărțile, statuetele, jucăriile (dacă este cazul). Păianjenii, praful, murdăriile acumulate în timp, dăunează aspectului general al casei. Nici grădina nu trebuie lăsată neîngrijită, nici cămara ori balconul. Aveți treabă deoarece curățenia de toamnă presupune multă muncă, și trebuie implicați toți membrii familiei.

 

Curățați și împrospătați pereții

 Dacă nu aveți posibilitatea să văruiți, atunci curățați pereții de păianjeni și praf cu ajutorul aspiratorului. Petele de mucegai pot fi îndepărtate cu ajutorul soluțiilor speciale cumpărate din magazine, iar alte pete ce apar pe pereți pot fi șterse cu o cârpă înmuiată în puțină apă. Nu neglijați aspectul pereților!

 

Curățați cu atenție și mobilierul 

 Tot mobilierul casei trebuie curățat. Asta înseamnă că și cel din bucătărie, și cel din camera de zi, din dormitor și din baie (dulăpioarele și cabinetele) trebuie curățate. Și nu este suficient să curățați mobilierul numai la exterior, ci trebuie să luați fiecare sertăraș în parte, să rearanjați lucrurile, să scoateți și să luați la mână toate farfuriile, seturile de cești și pahare uitate în sertare, rafturile cu cărți ori cu obiecte de igienă. Nimic nu trebuie lăsat necurățat și nearanjat. Nu uitați să eliminați complet praful din orice colțișor. Aceasta este una din cele mai minuțioase activități, însă aspiratorul și produsele de curățare ultra-moderne pot face minuni în ziua de azi. Nu uitați nici de chiuvete, de cadă, de toaletă, ce trebuie curățate cu produse speciale și dezinfectate bine.

 

Aparatura electrică și electrocasnică are nevoie de o curățare atentă

 Nu trebuie să neglijați nici aparatura din casă, de natră electrică și electrocasnică. Așadar, nu ar strica să dezghețați și să spălați bine frigiderul cu apă și oțet, să spălați mașina de spălat, să ștergeți bine televizoarele cu soluții speciale, să curățați laptopul sau computerul și pe interior și pe exterior de praf.

 

Covoarele și perdelele necesită o curățare specială

 Covoarele pot fi duse la o firmă specializată pentru a fi curățate profesional, sau, puteți folosi metoda „bătrânească” și le puteți scoate afară, la aer, și le puteți bate de praf, după care le puteți spăla bine cu apă și detergent. Și perdelele trebuie spălate deoarece în timp se îmbâcsesc de praf, fum de țigară, miros de mâncare... Dar nu neglijați nici jaluzelele și podelele deoarece și acestea adună foarte mult praf.

 

Ștersul și spălatul geamurilor – sport extrem

 De câte ori nu am văzut gospodine atârnate la geam, ce aproape că își pun viața în pericol încercând să curățe geamurile. Dar geamurile adună și ele foarte mult praf, impurități, datorită fenomenelor meteo, și au nevoie de o împrospătare. Nu neglijați acest aspect deoarece este foarte important și exteriorul casei, nu numai interiorul.

 

Implicați toți membrii familiei când faceți curat în casa

 Deși membrii familiei pot însemna doar dvs. și soțul, trebuie să știți că singur nu se face treabă, și, pe principiul „unde-s doi puterea crește”, aveți grijă să implicați și partenerul de cuplu, dar și copiii dacă sunt destul de mărișori, cărora să le dați sarcini (nu foarte grele) pentru a-i implica în curățenie.