Arhipelagul Maltez

 

Arhipelagul Maltez

arhipelagul maltez

 O săptămână probabil că ar fi suficientă pentru a descoperi Malta, relaxându-ne în deliciul peisajului insular și respirând aerul încărcat de istorie a locurilor. De asemenea, mai avem nevoie și de puțin curaj, spirit aventurier, pentru a alege Malta în locul altor zone geografice din lume, mai la îndemână și mai obișnuite circuitelor turistice. Însă, de ce să nu alegem Malta? Vom face cunoștință cu un stat insular care nu are mulți locuitori, marea majoritate fiind stabiliți în insula principală Malta, restul fiind în celelalte două insule dinspre nord – Gozo și Comino.

 

Să ne îndreptăm spre…”refugiu”

 În feniciană, Malta înseamnă refugiu și cultura și tradițiile acestui popor își găsesc rădăcinile în istorie. Aici au locuit, pe rând, fenicieni, cartaginezi, romani, bizantini, arabi, normanzi, cavaleri ioaniți și englezi. Maltezii de astăzi poartă acest ispititor amestec de cultură în sufletul și sângele lor. Și ospitalitatea locuitorilor, precum și jovialitatea lor sunt cuceritoare. Cel mai indicat este să ajungem aici cu avionul. Astfel putem ajunge în La Valletta, capitala statului maltez, unde clădirile noi contrastează cu azurul cerului, briza mării și palmierii și pinii mediteraneeni. Intrați de fapt într-un mic paradis. Clima este extraordinară. Chiar și în luna noiembrie, temperatura aici este de 20 de grade C și curajoșii se pot avânta chiar la o baie în mare.

 

La Valletta

 La Valletta este denumit și orașul palatelor, printre care și Palatul Marilor Maeștri ai Ordinului Ospitalierilor Sfântului Ioan de Ierusalim. Aici este vorba de cavalerii ioaniți, care aveau un singur crez „sărăcie, castitate, supunere”, iar la Catedrala Sf. Ioan găsim mărturii semnificative ale influenței ioaniților în cultura poporului malte. Pe malul mării, se află construcția Infirmeriei Sacre, așezământ faimos înălțat de Marele Maestru Jean de la Vallette, în 1725, într-o concepție de spital modern așezat în așa fel încât bolnavii să fie transportați mai ușor de pe vapoare. Tot La Valletta se mai găsesc și Muzeul Arheologic dar și hanurile ce îi găzduiau înainte pe diferiții membrii ai familiilor nobiliare, aflați în trecere. Călătoria ne duce către centrul insulei, la Mdina, unde putem vizita Cetatea Liniștii și Catedrala Sf. Paul, și apoi ne îndreptăm către Rabat, unde străbatem satele vechi de un pitoresc veritabil. La Grota Sf. Paul putem face o oprire, de asemenea putem vizita și Grădinile San Anton și Biserica Mosta.

 

Insula Gozo și Comino

 La câteva zeci de minute de mers cu vaporul ajungem în insula Gozo, unde puteți admira spectacolul Golfului Dwejra, Citadela Rabat și de asemenea și stațiunile balneare. Toate stațiunile au o mulțime de baruri și cafenele și o veselie de nedescris. De aici nu lipsesc nici terenurile de sport și vilele cochete. La întoarcerea în Malta putem admira și insula Comino, un loc ideal pentru o vacanță romantică și liniștită, apreciat de iubitorii sporturilor nautice. Satele de pescari vă vor oferi șansa de a gusta din preparatele tradiționale de aici.

 

Activități turistice in Malta

 În Malta puteți vizita o grămadă de locuri interesante, de biserici vechi, puteți alege stațiunea balneară St. Paul unde vă vor încânta plaja, hotelurile, buticurile și restaurantele. De asemenea, dacă vă place sportul, vă veți îndrăgosti de aceste locuri unde puteți practica tenis de câmp, golf, cricket, squash, volei pe plajă, baschet, călărie, plus sporturile nautice – scufundări, schi pe apă, windsurfing, iachting… Nu uitați și de o plimbare cu elicopterul pentru a admira panorama peisajelor Maltei. Limba engleză aici este a doua limbă în stat, spre norocul turiștilor, iar ospitalitatea și prietenia maltezilor fac să se șteargă barierele.